Ο Μακαριώτατος στην ομιλία του θυμήθηκε την πρώτη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στο ναό μετά τη πτώση του αθεϊστικοιύ κομμουνιστικού καθεστώτος του Εμβέρ Χότζα, όταν ο ναός ακόμα λειτουργούσε ως εστιατόριο!

Όμως, όπως τόνισε, με προσπάθειες που έγιναν και τη βοήθεια του Θεού ακόμα ένα θαύμα επιτελέστηκε καθώς ο ναός επιστράφηκε πλέον στην Εκκλησία της Αλβανίας η οποία έχει ξεκινήσει τις εργασίες προκειμένου να τον μετατρέψει όπως παλιά. «Θα χρειαστεί πολύ προσευχή, θα χρειαστούν, επίσης, πολλοί πόροι οικονομικοί, ήδη υπάρχουν κάποιες δωρεές πολύ συγκινητικές και έτσι τολμούμε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια», υπογράμμισε ο Μακαριώτατος, ενώ δεν παρέλειψε στο κήρυγμά του να ευχαριστήσει όλους όσοι εργάστηκαν και εργάζονται με ζήλο για το ναό.

Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούσαν στην αλβανική πρωτεύουσα πλήθος πιστών βρέθηκε στο ναό του Πολιούχου της πόλης και στη συνέχεια μετείχε στη λιτάνευση της ιερά εικόνας του Αγίου η οποία έγινε πέριξ του ναού.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος αναφέρθηκε στη πρώτη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε το 1992 στο ναό που τότε λειτουργούσε ως εστιατόριο. «Θυμάμαι με πολύ συγκίνηση όταν το 1992, πριν από εικοσιεννιά χρόνια κάναμε την πρώτη Θεία Λειτουργία εδώ. Πολλοί από εσάς ήσασταν μικρά παιδιά και μερικοί δεν είχατε καν γεννηθεί. Είχε προηγηθεί μια μεγάλη διαδήλωση της νεολαίας από τον ναό του Ευαγγελισμού εδώ. Έως αυτό το σημείο που ήταν τότε ένα εστιατόριο αυτός ο χώρος» ανέφερε και πρόσθεσε «Ήταν πολύ δύσκολο να πάρουμε και πάλι αυτόν τον αγιασμένο χώρο. Σαν να ζητούσαμε να γίνει κάποιο θαύμα. Ο δικός μας όμως ο Θεός είναι ο Θεός των εκπλήξεων και τον θαυμάτων και τελικά κατορθώσαμε να πείσουμε και τους ανθρώπους που εργαζόντουσαν εδώ στο εστιατόριο να μην ανησυχούν για την δουλειά που θα χάσουν, ότι θα βοηθούσαμε και ότι τελικά η κυβέρνηση δέχθηκε να μας παραχωρήσει και πάλι τον ναό».

Ο ναός ξαναβρίσκει τη παλιά του αίγλη
Αναφερόμενος στην επιστροφή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Εκκλησία της Αλβανίας, είπε: «Τώρα όπως ίσως έχετε ακούσει με την χάρη του Θεού έχει γίνει ακόμα ένα μεγάλο βήμα. Συμφώνησαν και από το δημαρχείο και από τους αρμοδίους κυβερνητικούς παράγοντες να μας επιτρέψουν να κάνουμε ξανά τον ναό όπως ήταν παλιά. Δεν θα μπορούσαμε να τον κάνουμε μεγαλύτερο από όσο θα θέλαμε διότι υπάρχουν περιορισμοί τώρα στο πάρκο και τον έχουμε ψηλότερο και βεβαίως πολύ ωραιότερο. Δεν θα βάλουμε τη φασάντα εκείνη που μας επέβαλαν οι Ιταλοί μπροστά στο ναό μας αλλά θα γίνει ένα σύγχρονο σχέδιο που θα ταιριάζει στο χώρο και στην παράδοση. Ας είμαστε λοιπόν ετοιμασμένοι ότι για ένα χρονικό διάστημα θα χρειαστούν να γίνουν πολλές εργασίες σε αυτόν τον τόπο. Θα χρειαστεί πολύ προσευχή, θα χρειαστούν, επίσης, πολλοί πόροι οικονομικοί, ήδη υπάρχουν κάποιες δωρεές πολύ συγκινητικές και έτσι τολμούμε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια. Ένας γνωστός μου, άγνωστος βεβαίως σε πολλούς, Ορθόδοξος έχει καταθέσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό. Από καιρό έχω πει και στον Καθεδρικό ναό, όλοι θα πρέπει να βοηθήσουμε για να μπορέσει να χτιστεί το συντομότερο ο ναός του Αγίου Προκοπίου. Ο Θεός ευλογεί και το λίγο και το πολλαπλασιάζει αρκεί να είναι προσφορά αγάπης και πίστεως». «Θέλω να εκφράσω τα θερμά μας συγχαρητήρια σε όλους όσα αυτά τα χρόνια έχουν εργαστεί για το ναό του Αγίου Προκοπίου. Όλοι ξέρετε πόσο ο π. Ηλίας έχει κουραστεί, η χορωδία, οι άνθρωποι οι οποίοι φροντίζουν για την πορεία του ναού αυτού και θέλω επίσημα και πάλι να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες προς όλους αυτούς», σημείωσε για τους άοκνους εργάτες του ναού.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.