Ακόμη ένα αίτημα για τέλεση Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου Σύγκρασης απορρίφθηκε από τις κατοχικές αρχές κατόπιν αιτήματος που υποβλήθηκε μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου το αίτημα είχε κατατεθεί με σκοπό την άδεια για τέλεση Θείας Λειτουργίας την Κυριακή 10 Ιουλίου, ωστόσο υπήρξε αρνητική απάντηση.

“Ανακοινώνεται ότι, κατόπιν αιτήματος που υποβλήθηκε μέσω των Ηνωμένων Εθνών στις κατοχικές αρχές, για τέλεση της Θείας Λειτουργίας την ερχόμενη Κυριακή, 10 Ιουλίου 2022, στον Ιερό Ναό του Αγίου Προκοπίου Σύγκρασης, αυτό έχει απορριφθεί”, αναφέρει η ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως.

Το γεγονός της απόρριψης αιτημάτων αποδεικνύει ότι η θρησκευτική ελευθερία δεν είναι δεδομένη καθώς δεν είναι τελευταία φορά που λέγεται “όχι” σε τέτοιου είδους αιτήματα.

Η εκκλησία του Αγίου Προκοπίου στη Σύγκραση ανήκει στον τύπο του εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλλο. Είναι κτισμένη στα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα. Από τη βασιλική αυτή σώζονται τμήματα του δαπέδου από μαρμαροθέτημα, μαρμάρινα κιονόκρανα κορινθιακού τύπου και τμήμα πεσσίσκου τέμπλου. Τμήμα του μαρμαροθετήματος της βασιλικής έχει ενσωματωθεί στο νεώτερο δάπεδο του βήματος κατά τις επισκευές της εκκλησίας το 1954-1955.

Όπως και οι άλλες εκκλησίες του τύπου αυτού στην πεδιάδα, έτσι και η εκκλησία του Αγίου Προκοπίου στη Σύγκραση είναι κτισμένη με αδρά πελεκημένους πωρόλιθους.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.