του Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Δημητρίου

Μια μέρα μετά την εκλογή Παλιοημερολογιτών Μητροπολιτών Θεσσαλονίκης και Δημητριάδος και η υπό την προεδρία του «Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος» Στεφάνου Σύνοδος των παλαιοημερολογιτών, εξέλεξε στις 22 Οκτωβρίου 2015, δύο νέους Επισκόπους.

Τον «Αρχιγραμματέα της Συνόδου» Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονα Τσαλάγκα εξέλεξε ως «Μητροπολίτη Φθιώτιδος» και τον Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Σιηκκή ως «Επίσκοπο Τριμυθούντος» για την Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. της Κύπρου.

Η Χειροτονία του εψηφισμένου Φθιώτιδος θα γίνει το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στον Ναό της Αγίας Τριάδος Ηλιουπόλεως Αττικής, ενώ του Τριμυθούντος στις 25 Δεκεμβρίου στην Κύπρο.

Το κοινό χαρακτηριστικό των δύο εκλεγμένων, είναι ότι και οι δύο είναι κατά σάρκα συγγενείς των κεκοιμημένων αντίστοιχα Παλιοημερολογιτών Μητροπολιτών, Φθιώτιδος Θεοδοσίου και Κιτίου Επιφανίου.

Από τις επισκοπικές χειροτονίες του από Βρεσθένης Ματθαίου Καρπαθάκη, σήμερα υπάρχουν τέσσερις παρατάξεις Αρχιερέων. Η παραπάνω με επικεφαλής των Αρχιεπίσκοπο Στέφανο και ακόμα τρεις με επικεφαλής αντίστοιχα τους Θηβών και Λεβαδείας Χρυσόστομο, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Κήρυκο, και Θεσσαλονίκης Χρυσόστομο. Ο αγιορείτης ιερομόναχος Ματθαίος χειροτονήθηκε επίσκοπος το 1935 από τους τρεις Αρχιερείς που αποκήρυξαν τότε την Εκκλησία της Ελλάδος και πριν καθαιρεθούν χειροτόνησαν τέσσερις επισκόπους. Το 1948 εκείνος μόνος του χειροτόνησε τέσσερις επισκόπους, με πρώτο τον Προηγούμενο Γεδεών Καρακαληνό ως Τρυμιθούντος Σπυρίδωνα.

Οι αναφερόμενοι εκτός του ότι έλκουν την Αρχιερωσύνη τους από Ιεράρχες της επίσημης Εκκλησίας της Ελλάδος, ήλθαν σε μυστηριακή κοινωνία το 1971 με τους Επισκόπους της Ρωσικής Εκκλησίας εκτός Ρωσίας, οι οποίοι μόνο με το συλλείτουργο από το 2006 υπάρχουν σε πλήρη κοινωνία με την Ρωσική Εκκλησία. Οι ίδιοι Ρώσοι Ιεράρχες την δεκαετία του 70 χειροτόνησαν έλληνες επισκόπους για την Ελλάδα και την Διασπορά, από τους οποίους υπάρχουν σήμερα τουλάχιστον δύο σύνοδοι επισκόπων με επικεφαλής αντίστοιχα τους «Αρχιεπισκόπους Αθηνών και πάσης Ελλάδος» Καλλίνικο και Μακάριο ή πρώτη των οποίων έκανε εκλογές Μητροπολιτών στις 21 Οκτωβρίου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δύο εκ των τεσσάρων χειροτονημένων το 1935 επισκόπων, αποκαταστάθηκαν μόνο με αλλαγή τίτλου και δίχως άλλο, ως επίσκοποι της Εκκλησίας της Ελλάδος και εν συνεχεία εξελέγησαν Μητροπολίτες Δριυνουπόλεως και Σισανίου αντίστοιχα.

Νταλιάρης Γιώργος

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.