Το AirBNB, οι ανακαινίσεις παλαιών ακινήτων «με θέα», η συσσώρευση καταθέσεων εν μέσω πανδημίας, η απαλλαγή από φορολογικά βάρη είναι μερικοί μόνον από τους λόγους που οδήγησαν σε τέτοια μετατόπιση τα ακίνητα.

Γιατί αν και μειώθηκαν οι υπόχρεοι και αυξήθηκαν οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αυξήθηκε κατά €30 εκατ. το ποσό του φόρου που βεβαιώθηκε το 2020
Τεκτονικές αλλαγές στην κτηματαγορά το 2020 αποκαλύπτουν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ. Παρά την επιδημική κρίση και την ύφεση 8,2% πέρυσι, η κτηματαγορά φαίνεται ότι κινήθηκε δυναμικά καθώς άλλαξαν χέρια χιλιάδες ακίνητα, μεταβάλλοντας όχι μόνο την κατανομή του φόρου ΕΝΦΙΑ, αλλά και συνολικά τον χάρτη των ακινήτων στη χώρα.

Ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς και ο Χριστιανοδημοκράτης Λάσετ διεκδικούν στις σημερινές εκλογές τη συνέχιση της πολιτικής κληρονομιάς της Μέρκελ στο πηδάλιο της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης
Ή «μητερούλα» Άνγκελα Μέρκελ εγκαταλείπει πια την καγκελαρία του Βερολίνου. Ανήκει πλεον στην ιστορία μετά από 16 χρόνια στο πόστο και τέσσερις συναπτές εκλογικές νίκες. Τη συνέχιση της πολιτικής της κληρονομιάς στο πηδάλιο της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης διεκδικούν στις σημερινές εκλογές δυο υποψήφιοι. Ο Σοσιαλδημοκράτης ‘Ολαφ Σολτς και ο Χριστιανοδημοκράτης Άρμιν Λάσετ. Βορειογερμανοί, σχεδόν συνομήλικοι, περίπου ισουψείς, οικογενειάρχες, μετριοπαθείς, νομομαθείς, φιλοευρωπαίοι, πραγματιστές, τοποθετημένοι στο κέντρο του πολιτικού φάσματος και με αυξημένη συναισθηματική νοημοσύνη αμφότεροι, συνιστούν ένα αντιμαχόμενο δίδυμο τόσο ίδιο όσο και διαφορετικό. Όπως ακριβώς και τα δυο παραδοσιακά αντίπαλα κόμματα τους που συγκυβέρνησαν, στο πλαίσιο του μεγάλου συνασπισμού, τη χώρα επί μια δωδεκαετία.

Λίγο πριν ανοίξουν οι εθνικές κάλπες ο Σολτς προηγείται, με μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων, στις δημοσκοπήσεις έναντι του Λάσετ ,αλλά ο πραγματικός νικητής θα ανακηρυχθεί , όπως παντού, μετά την ολοκλήρωσης της καταμέτρησης της λαϊκής ψήφου. Το ελαφρύ προβάδισμα του Σοσιαλδημοκράτη οφείλεται στο ότι είναι αντί-καγκελάριος και φύλακας των οικονομικών της χώρας ως υπουργός Οικονομικών της. Εξάλλου κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του, έγινε ένας από τους πιο δημοφιλείς Γερμανούς πολιτικούς, ¨Όσο να ‘ναι το γόητρο της θέσης του εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες. Από τη μεριά του ο Χριστιανοδημόκρατης πορεύεται στα χνάρια της Μέρκελ με τη πυξίδα προσανατολισμένη στο κεντρώο αστερισμό που φωτίζεται ακόμη από την απερχόμενη καγκελάριο.

Και οι δυο δεν διακρίνονται για τα πλούσια ηγετικά τους χαρίσματα αλλά τα αντισταθμίζουν με τις ώριμες πολιτικές και διαχειριστικές τους εμπειρίες. Τόσο όμως ο “ρομποτικός¨, όπως το αποκαλούν, Σολτς εξαιτίας του αυτοματοποιημένου ξύλινου λόγου του, όσο και ο “Τούρκο-Άρμιν», παρατσούκλι που έχουν κολλήσει στον Λάσετ γαι την υποστήριξη της «ενσωμάτωσης» των μεταναστων δεύτερης γενιάς- δεν σχετίζονται ούτε προέρχονται ούτε με πολιτικά «τζάκια». Γιος τεχνικού υφαντουργείου ο πρώτος και ανθρακωρύχου ο δεύτερος έχουν εγγράψει υποθήκες αυτοδημιούργητου στην μακρόχρονη πολιτική τους διαδρομή. Παράλληλα μοιράζονται παρόμοια κοινωνική ευαισθησία. Αλληλεγγύη ή ,καλύτερα, σεβασμό προς τους ανυπεράσπιστους, την ονομάζει ο Σοσιαλδημοκράτης Σολτς. Ευσπλαχνία προς τους ευάλωτους την αποκαλεί ο Χριστιανοδημοκράτης και καθολικός το θρήσκευμα Λάσετ. Αμφότεροι πάντως υπόσχονται με ρητορικό αυτοέλεγχο τη συνέχιση της οικονομικής ευημερίας της χώρας και ορκίζονται στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας. Αναπόφευκτα, απευθύνονται στο μέσο καθημερινό πολίτη και κάνουν έκκληση αφύπνισης στο κεντρώο ψηφοφόρο που αντιστρατεύεται τον δογματικό νεοφιλελευθερισμό, το στείρο ευρωσκεπτικισμό, τον φτηνό λαϊκισμό και τη φετιχιστική περιβαλλοντολογία. Ωστόσο, σε μια χώρα με κουλτούρα κυβερνητικών συνεργασιών και υπερβάσεων των κομματικών στεγανών, θεωρείται σίγουρο ότι οι δυο τους αποκλείεται να συγκυβερνήσουν.

Στην αρχή της χρονιάς η ανάληψη από τους σοσιαλδημοκράτες του πηδαλίου της χώρας έμοιαζε, αν όχι με ανέκδοτο, τουλάχιστον με τον ορισμό της χαμένης από χέρι υπόθεσης. Από τότε, βέβαια, κύλησε μπόλικο νερό στο μύλο του κατακερματισμένου γερμανικού πολιτικού τοπίου. Ο 63χρονος Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς από εκεί που έμοιαζε ως η απελπισμένη επιλογή για τη καγκελαρία ενός κόμματος χωρίς εναλλακτικές λύσεις, αναγορεύτηκε σε ομοσπονδιακή κλίμακα σε διάδοχο της Χριστιανοδημοκράτισας Μέρκελ. Ενημερωμένος, σοβαρός, προσγειωμένος και κυρίως πειστικός διεξήγαγε μια ελκυστική καμπάνια. Κυρίως χωρίς λάθη. Μετά το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ με τους αντίπαλους υποψήφιους καγκελάριους ήταν όσο ακριβώς καίριος χρειαζόταν για να κερδίσει τις εντυπώσεις, ώστε ακόμη και η συντηρητική εφημερίδα Bild, σταθερά επιφυλακτική απέναντι στους Σοσιαλδημοκράτες, τον ανακήρυξε «καθαρό νικητή ».Στο τελευταίο ντιμπέιτ, γνωστότερο και ως ο «Γύρος των Ελεφάντων», η ίδια ταμπλόιντ επισήμανε πως κανένας αναποφάσιστος δεν αποφάσισε μετά την συγκεκριμένη τηλεοπτική αντιπαράθεση Σχόλιο από το οποίο συμπεραινόταν ότι η δημοσκοπική ιεράρχηση των υποψηφίων παραμένει η ίδια. Πράγμα που επιβεβαιώνσει ότι ο Σολτς χωρίς να ηλεκτρίζει έχει ρεύμα

Όταν πριν λίγες εβδομάδες μιλούσε στην Μπέμπελπλατζ, μια κομψά ανακαινισμένη πλατεία στο κέντρο του Βερολίνου που φέρει το όνομα του Αύγουστου Μπέμπελ του ανθρώπου που συνίδρυσε το SPD το 1869, κανείς δεν φανταζόταν την ανταπόκριση που θα είχαν τα λόγια του σε ένα μεγάλο και συνεπαρμένο κοινό. Τέτοιο ενθουσιασμό είχε να δει το παλαιότερο κόμμα της Γερμανίας τουλάχιστον μια εικοσαετία από την εποχή του Σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ. Στη σκηνή με λευκό πουκάμισο χωρίς σακάκι, απλό υφασματινο παντελόνι και ξυρισμένο ως τη ρίζα κεφάλι εκεί όπου άλλοτε φύονταν μακριά κατσαρά μαλλιά, ο Σολτς ήταν συγκινημένος από την υποδοχή που του επιφυλάχτηκε . Παρότι δεν είναι και ο πιο δεινός ρήτορας συναρπασε το ακροατήριο του. Φαίνεται πως κάτι παραπάνω από αξιόπιστο μετέδιδε με τη φωνή του το οποίο ο κόσμος το αφουγκραζόταν με προσοχή. Πράγμα σπάνιο για ένα μικρό το δέμας, μόλις 1,70 μ. ύψος, ημιφαλακρο πρασινοματη τύπο που εμφανισιακά φέρνει σε λογιστή. Οι λογιστές πάντως στη Γερμανία έχουν μεγάλη υπόληψη , από τους βλοσυρούς τηλεπαρουσιαστές που μοιάζουν με λιτοδίατους κατηλανάφτες. Του Σολτς τουλάχιστον φωτίζεται το πρόσωπο από ένα πλατύ χαμόγελο και η κοινωνική συμπεριφορά του εκδηλώνεται με τη χαρακτηριστική απαλή οικειότητα των κατοίκων του Αμβούργου.

Παραδόξως και οι επευφημίες και τα χειροκροτήματα δεν αποδίδονταν τόσο στις σοσιαλδημοκρατικές, φιλολαϊκές και μεταρρυθμιστικές του υποσχέσεις αλλά στις αναφορές του ότι δεν θα εγκαταλείψει τη σθεναρή στάση του για τη προώθηση των επιτευγμάτων του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας. Κοινώς φάνταζε σαν μετενσάρκωση της ήπιας διαχειρίστριας Μερκελ. Και ακόμη περισσότερο έδειχνε ως η αντεστραμμένη εκδοχή του προκάτοχου του στο Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών Του ιδεοληπτικού υπέρμαχου της λιτότητας με τη ρητορική νευρωσικού ιεροκήρυκα Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Υπό αυτή την οπτική περισσότερο μάλλον θριαμβολογούσε η κατακόκκινη αφίσα του SPD με αποτυπωμένο το πρόσωπό του Σολτς, καθώς ο ίδιος ως ρεαλιστής δεν έχει απομακρυνθεί από τις γερμανικές παραδόσεις του δημοσιονομικού συντηρητισμού. Παρόλα αυτά και μόνο η παρουσία του απέπενεε ένα φρέσκο αναζωογονητικό αέρα . Το άνεμο που φουσκώνει τα πανιά του κόμματος του για να ξεπεράσει το πολύχρονο εκλογικό του βάλτωμα που καθρέφτιζε την κρίση ολόκληρης της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.