Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις και το απειλητικό ύφος εναντίον της Ελλάδας, ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα, Μιλιέτ. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι “είναι μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα, ειδικά τα λόγια κάποιων πολιτικών που εκφράζουν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για τα δικά τους πάθη και συναισθήματα”.

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας,, στη συνέντευξη του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Ελλάδα και τους εξοπλισμούς: “Οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι προκλητικές όσον αφορά τις σχέσεις των δύο συμμάχων. Προκαλεί μεγάλη ζημιά στις σχέσεις μας. Από την άλλη, είναι γνωστή και η οικονομική κατάσταση της γειτονικής μας Ελλάδας. Οι δραστηριότητες αυτές είναι αρνητικές, επηρεάζουν και την καθημερινή ζωή των Ελλήνων. Νομίζουν ότι έχουν κερδίσει κάτι αγοράζοντας 6 αεροπλάνα”.

“Τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για μια κανονική τους άμυνα, αλλά πολύ λίγα για να είναι κατά της Τουρκίας. Συνεχίζουν να κάνουν πράγματα που ξεπερνούν το ύψος τους. Ενεργούν με τις διαβεβαιώσεις άλλων χωρών, κάνουν λάθος”, είπε χαρακτηριστικά.

Επιτέθηκε και στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδα και δεν παρέλειψε να στοχοποιήσει και τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης: “Μερικοί πολιτικοί, (στην Ελλάδα) μιλούν με καπρίτσια. Έχουν στόχο στη δική τους κοινή γνώμη. Αυξάνουν την ένταση με πράξεις με αβάσιμες θεωρίες για εσωτερική κατανάλωση. Ορισμένα Ελληνικά ΜΜΕ, ακαδημαϊκοί, συνταξιούχοι στρατιωτική , διπλωμάτες, ορισμένοι πολιτικοί, πολίτες της κοινωνίας και οργανώσεις μοιράζονται αυτές τις απόψεις μας”.

Ταυτόχρονα, μετά από όλες αυτές τις προκλητικές δηλώσεις, προσπάθησε να περάσει και ένα διαλλακτικό ύφος: “Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική. Δεν έχουμε επεκτατικές βλέψεις ούτε θέλουμε εντάσεις, ούτε προκαλούμε. Είναι εντελώς παράλογο να μας κατηγορούν ότι είμαστε επεκτατικοί, επιθετικοί. Η Ελλάδα είναι αυτή που έχει τριπλασιαστεί από το 1832”.

Αλλά στη συνέχεια επανήλθε στα γνωστά τουρκικά επιχειρήματα και στην προκλητικότητα: “Αυτή τη στιγμή τα νησιά είναι σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, ας δούμε ποιος είναι επεκτατικός; Ενήργησαν κατά την συμφωνία της Λωζάνης, και εξόπλισαν τα νησιά κατά παράβαση της συμφωνίας. Τώρα μιλάνε για 12 μίλια; Είναι αποδεκτό αυτό;”

Για μι ακόμη φορά, προχώρησε σε έμμεσες απειλές εναντίον της Ελλάδας: “Το 1995, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών δράσεων”.

Προσπαθώντας να φανεί διαλλακτικός, επανάφερε τις διεκδικήσεις της Τουρκίας: “Δεν θέλουμε ένταση. Εμείς λέμε ελάτε να επωφεληθούμε όλοι μας από τον πλούτο των θαλασσιών πηγών. Αυτή είναι μια λογική προσέγγιση. Μια εγωιστική στάση δεν ωφελεί κανέναν. Αν νομίζουν ότι θα φτάσουν πουθενά αγνοώντας τα δικαιώματα της Τουρκίας, που είναι 84 εκατομμύρια άνθρωποι, αυτό είναι ένα όνειρο, Ένα όνειρο εφιάλτης που καταλήγει σε απογοήτευση.”

Εκτοξεύοντας απειλές ζήτησε διάλογο με την Ελλάδα: “Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Παρ’ όλα αυτά, λέμε ας καθίσουμε να μιλήσουμε. Επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας στην Άγκυρα για την τέταρτη συνάντηση για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Είναι μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα, ειδικά τα λόγια κάποιων πολιτικών που εκφράζουν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Αυτά δεν συνάδουν με πραγματικότητα. Διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για τα δικά τους πάθη και συναισθήματα. Περιμένουν από όλους να πιστέψουν ότι όλα όσα λένε είναι αλήθεια. Δεν σέβονται τα δικαιώματα κανενός. Εμεις ποτέ δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματα μας. Δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε τετελεσμένο γεγονός. Είμαστε αποφασισμένοι ως προς αυτό”.

Προσπάθησε να σπείρει αμφιβολία στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις: “Από το 2014 οι Αμερικάνοι έχουν κάνει διάφορες ασκήσεις για την άμυνα της Ευρώπης. Οι Έλληνες πολιτικοί, εκμεταλλεύονται αυτό το γεγονός με τέτοιο τρόπο που πλέον υπάρχει αντίδραση και από το εσωτερικό της Ελλάδας. Έκαψαν ακόμη και σημαίες των ΗΠΑ. Παρακολουθούμε από στενά τις εξελίξεις, αλλά δεν λέμε ότι όλα αυτά είναι εναντίον μας.”

Τέλος, σχολίασε και το θέμα των προβλημάτων που έχει η Τουρκία στις ΗΠΑ, με τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και F-16: “Το F-35 είναι μια ξεχωριστή ιστορία. Έγιναν επίσημα αιτήματα σχετικά με την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό του νέου F-16. Μια αντιπροσωπεία μας πήγε στις ΗΠΑ και οι συνομιλίες ήταν θετικές. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση μας. Αυτό θα συμβάλει επίσης στο ΝΑΤΟ. Αν η Τουρκία είναι ισχυρή, και το ΝΑΤΟ θα είναι πιο ισχυρό.. Η δύναμη της Τουρκίας είναι η προστιθέμενη αξία της δύναμης του ΝΑΤΟ. Λέμε στο ΝΑΤΟ να αποφευχθούν τα κρυφά ή και ανοιχτά εμπάργκο κατά της Τουρκίας που έχουν σκοπό την αποδυνάμωση της. Σχετικά με τα F-35. Υπάρχουν έξη F-35 που περιμένουν και ανήκουν στην Tουρκια. Θα δουμε τι θα γίνει ε αυτά. Ως αποτέλεσμα, οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών συνεχίζονται και για τα F-16 και για τα F-35 χωριστά.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.