Στον Ιερό ναό Αγίου Γεωργίου παλαιού Ηρακλείου (Κυκλάδων 9) θα τελεσθεί την 1η Δεκεμβρίου Ιερά Αγρυπνία από τις 20.30- 00.30 με αφορμή την εορτή του Αγίου Πορφυρίου.

Η ιστορία του Ιερού Ναού

Ο Ιερός Ναός Αγ. Γεωργίου Παλαιού Ηρακλείου βρίσκεται στην ανατολική άκρη της κεντρικής πλατείας του Παλαιού Ηρακλείου και αποτελεί μια πολύ όμορφη καταπράσινη γωνιά της περιοχής. Το κτήριο του Ιερού Ναού το οποίο υπάρχει σήμερα χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Η βασική κτιριακή μεταβολή έγινε στις αρχές του 20ου αιώνα ενώ πολλές προσαρμογές τελείωσαν το 1935.

Στο χώρο του Ναού υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα όπως κίονες και κιονόκρανα τα οποία χρονολογούνται προς τα τέλη του 5ου με αρχές του 4ου αιώνα π.Χ. Η αρχιτεκτονική του Ιερού Ναού είναι Βυζαντινού Ρυθμού με τρούλο και χορούς, έχει δε χωρητικότητα 250 περίπου ατόμων. Το τέμπλο του Ιερού Ναού είναι γύψινο με βυζαντινές παραστάσεις. Η Αγιογράφηση τεσσάρων εικόνων του Τέμπλου καθώς και πολλές εικόνες του Ναού είναι Αγιογραφίες του Φωτίου Κόντογλου και των μαθητών του οι οποίες τελείωσαν το 1992. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Ναού είναι η ξύλινη καλλιτεχνική οροφή του καθώς ελάχιστοι τέτοιοι Ναοί υπάρχουν στον κόσμο.

Δίπλα στον Ιερό Ναό υπάρχει το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου το οποίο οικοδομήθηκε το 1958 και έχει αγιογραφίες των μαθητών του Φωτίου Κόντογλου. Πρώτος εφημέριος του Ναού ήταν ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Ζέρβας εξ Αργυροκάστρου Β.Ηπείρου (από 1922-1952). Τα οστά του φυλάσσονται σε οστεοφυλάκειο στον αύλειο χώρο του Ναού. Επίσης υπηρέτησε στο Ναό ο Αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Καντιώτης πρώην Μητροπολίτης Φλωρίνης.

Ο Ναός εορτάζει την 23ην Απριλίου στην μνήμη του Αγ. Γεωργίου και την 27ην Αυγούστου στη μνήμη του Αγ. Φανουρίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.