Σε κλίμα ιεράς κατανύξεως και με τη δέουσα αγιορείτικη λαμπρότητα πανηγυρίζει η Ιερά Μεγίστη Μόνη Βατοπαιδίου τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου στο όνομα του οποίου τιμάται το Καθολικό της Μονής.

Μετά από πρόσκληση του Καθηγουμένου της ΙΜΜ Βατοπαιδίου Γέροντος Εφραίμ, της Ιεράς Πανηγύρεως προεξάρχει ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Μάξιμος.

Επίσης, στην ιερά πανήγυρη συμπροσεύχονται ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Χιλανδαρίου Γέροντας Μεθόδιος, ο Καθηγούμενος της ΙΜΜ Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ και Αγιορείτες πατέρες από Μονές της Αθωνικής Πολιτείας.

Μετά το πέρας του Μεγάλου και Πανηγυρικού Εσπερινού παρατέθηκε το καθιερωμένο αγιορείτικο κέρασμα στο Μέγαλο Συνοδικό της Μονής και αντηλλάγησαν προσφωνήσεις και ευχές από τον Καθηγούμενο Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό, τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, τον Καθηγούμενο Γέροντα Μεθόδιο Χιλανδαρινό και τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους.

Ο Γέροντας Εφραίμ αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την αποδοχή της προσκλήσεως να προεξάρχει των ιερών ακολουθιών, παρόλο τα Αρχιερατικά του καθήκοντα στην Επαρχία του.

“Είναι μεγάλη χαρά για όλους μας, που εορτάζουμε την Παναγίας. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η εφέστιος πανήγυρης της Μονής μας, αλλά σήμερα εορτάζει όλο το Άγιον Όρος” – πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γέροντας Εφραίμ.

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων ευχαρίστησε τον Γέροντα Εφραίμ για την πρόσκληση να προεξάρχει της Ιεράς Πανηγύρεως, τονίζοντας ότι είναι μεγάλη ευλογία να βρίσκεται σήμερα στην Μονή Βατοπαιδίου.

Ακόμη ο Σεβασμιώτατος μίλησε για το νόημα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι “ο Ευαγγελισμός είναι κεφαλαιώδης για την σωτηρία του ανθρώπου, αφού έγινε η ενανθρώπιση του Θεού”.

Από την πλευρά του ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον Γέροντα Εφραίμ, εξέφρασε την χαρά του που συνάντησε τον Σεβασμιώτατο, τονίζοντας ότι συμμετείχε στην αγρυπνία πρώτα ως φίλος της Μονής και μετά ως Πολιτικός Διοικητής.

Τέλος ο κ. Μαρτίνος ευχήθηκε με τις προσευχές των πατέρων η Παναγία να κάνει το θαύμα της και να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, συγχαίροντας παράλληλα τον Γέροντα Εφραίμ που με εντολή του καθημερινά σε όλα τα παρεκκλήσια διαβάζετε ειδική ευχή για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.