Το εσπέρας της Κυριακής 5 Δεκεμβρίου 2021, τελέστηκε μέγας τρισαρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο, αναφερθείς στον βίο του μεγάλου Αγίου της Ορθοδοξίας, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Άρτης κ. Καλλινίκου και του οικείου Μητροπολίτου, Σεβ. Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου, με τη συμμετοχή Ιερέων και Διακόνων, παρόντος του λαού που κατέκλυσε το ιστορικό παλλάδιο του Αγίου Νικολάου.

Ανήμερα της εορτής, του πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο οποίος προεξήρχε και της λαμπρής τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συλλειτουργούντων του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Σταγών κ. Θεοκλήτου και του σεπτού Ποιμενάρχου της Κοζάνης κ. Παύλου, πλαισιουμένων υπό Ιερέων και Διακόνων με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της τοπικής Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη του Οικ. Θρόνου π. Χριστοφόρο Αγγελόπουλο.

Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο οποίος μιλώντας με θεολογική ενάργεια τόνισε μεταξύ άλλων: “Ο Άγιος Νικόλαος κατέκτησε με την πτωχεία τα πλούσια και με την ταπείνωση τα υψηλά. Έτσι, μας δείχνει τον τρόπο που μπορούμε να κερδίσουμε την αιώνια ζωή! Χρειάζεται να έχουμε την επίγνωση ότι είμαστε πολύ μικροί ενώπιον του Θεού και συγχρόνως χρειάζεται να αγωνιζόμαστε και να εκδαπανώμεθα να εκφράζουμε την αγάπη μας προς την εικόνα του Θεού που είναι ο κάθε συνάνθρωπος. Μ’ αυτόν τον τρόπο έρχεται η Χάρις του Θεου και όμως λέει ο ιερός ψαλμωδός «ἴδε τὴν ταπείνωσίν μου καὶ τὸν κόπον μου καὶ ἄφες πάσας τὰς ἁμαρτίας μου». Ο Άγιος Νικόλαος είναι το πρότυπο της ταπεινώσεως και της αγωνιστικότητος”!

Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη της Κοζάνης, και εκ μέρους του Σεβ. Σταγών, για την ευγενική πρόσκλησή του να συνεορτάσουν από κοινού με τον ευλογημένο λαό της Κοζάνης τον Άγιο Νικόλαο.

Η λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου και της Ιερής του Εικόνας στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως φέτος δεν κατέστη εφικτή λόγω των ισχύοντων μέτρων.

Στη δική του προσλαλιά ο Ποιμενάρχης της Δυτικής Μακεδονίας κ. Παύλος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Ιερό Κλήρο, τους Άρχοντες και τον φιλάγιο Λαό για την συμμετοχή τους στον πάνδημο εορτασμό του Προστάτου και Πολιούχου της Κοζάνης, ευχόμενος άπαντες να μιμηθούν τις μεγάλες αρετές του Αγίου Νικολάου και με τις πρεσβείες του να απαλλαγούμε από την πανδημία που ταλανίζει την πατρίδα μας.

Τέλος, εξέφρασε, τις θερμές του ευχαριστίες προς τους αρχιερείς για την λαμπρά παρουσία τους στον εφετινό πανηγυρικό εορτασμό.

Να αναφερθεί ότι στις λατρευτικές και εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν οι εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, με επικεφαλής τους Βουλευτές του Νομού, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμαρχο Κοζάνης, τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας, κ.α.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.