Σήμερα Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού και η Εκκλησία μας εορτάζει την απόδοση (δηλ. την ολοκλήρωση) της εορτής των Γενεσίου της Θεοτόκου και τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Αυτονόμου († 313), των Μαρτύρων Θεοδούλου, Θεοδώρου επισκόπου Αλεξανδρείας, Ιουλιανού, Μακεδονίου, Τατιανού και Ωκεανού. Σήμερα τιμάται και η μνήμη και του Οσίου Κορνούτου που ασκήτεψε στην Κύπρο.

Ο Άγιος Αυτόνομος ήταν επίσκοπος στην Ιταλία και είχε στην επισκοπή του πλούσια χριστιανική δράση. Όταν άρχισε ο διωγμός του Διοκλητιανού, εγκατέλειψε τη θέση του, και πήγε στους Σωρεούς της Μ. Ασίας. Εκεί εγκαταστάθηκε στο σπίτι ενός χριστιανού, του Κορνήλιου, και συνέχιζε να διδάσκει το ιερό Ευαγγέλιο.

Στη συνέχεια μετέβη στη Λυκαονία και την Ισαυρία, για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του. Πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, χειροτόνησε διάκονο τον Κορνήλιο. Ύστερα από καιρό όταν επέστρεψε στους Σωρεούς και είδε το εξαιρετικό ποιμαντικό έργο που είχε επιτελέσει, τον χειροτόνησε ιερέα και στη συνέχεια επίσκοπο.

Το θεάρεστο έργο πού είχε επιτελέσει ο άγιος Αυτόνομος, εξόργισε τους ειδωλολάτρες, οι οποίοι τον σκότωσαν με λιθοβολισμό την ώρα πού λειτουργούσε μέσα στο ναό.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.