Γιορτή Αγίου Γεωργίου 2021: Γιατί είναι κινητή γιορτή – Πότε «πέφτει» φέτος
Η μνήμη του τιμάται στις 23 Απριλίου αλλά για τις ορθόδοξες εκκλησίες που υπολογίζουν το Πάσχα σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, όταν η ημέρα συμπέσει με ημερομηνία πριν την Ανάσταση, μετατίθεται τη Δευτέρα του Πάσχα. Έτσι, φέτος, η γιορτή του Αγίου Γεωργίου είναι τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 (Δευτέρα του Πάσχα).

Η ζωή του Αγίου Γεωργίου
Ο Άγιος Γεώργιος γεννήθηκε μεταξύ των ετών 275-285 μ.Χ., πιθανώς στην περιοχή της Αρμενίας, με πατέρα τον Έλληνα συγκλητικό Γερόντιο, στρατηλάτη στο αξίωμα κατά τους χρόνους του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Κατά την αγιογραφία ο πατέρας του Γεωργίου, καταγόταν από πλούσια και επίσημη γενιά της Καππαδοκίας.

Εκεί, κατά μία εξιστόρηση, σε ένα μοναστήρι της περιοχής, ο Γεώργιος δέχθηκε το Μυστήριο του Βαπτίσματος και έγινε μέλος της Εκκλησίας. Σε παλαιό χειρόγραφο αναφέρεται ότι γεννήθηκε στη Σεβαστούπολη της Μικρής Αρμενίας, αρχικά ήταν ειδωλολάτρης και αργότερα έγινε Χριστιανός.

Η μητέρα του ονομαζόταν Πολυχρονία, ήταν χριστιανή και καταγόταν από το γνωστό Λύδδα (Διάσπολη) της Παλαιστίνης. Όπως αναφέρουν οι χριστιανικές πηγές, η οικογένεια του Αγίου, όταν εκείνος ήταν σε μικρή ηλικία, μετοίκησε στη Λύδδα, λόγω του θανάτου του πατρός του.

Ο Άγιος Γεώργιος (280 – 23 Απριλίου 303 μ.Χ), ήταν Ρωμαίος στρατιωτικός ελληνικής καταγωγής και αξιωματικός στη φρουρά του Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Καταδικάστηκε σε θάνατο και μαρτύρησε επειδή δεν αποκήρυξε τη χριστιανική του πίστη. Αργότερα, κατατάχθηκε ως άγιος και χριστιανός μάρτυρας.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.