Ο άγιος Υάκινθος καταγόταν από την Καππαδοκία και σε ηλικία δεκαοκτώ ετών υπηρετούσε ως θαλαμηπόλος («κουβικουλάριος») στην αυλή του αυτοκράτορα Τραϊανού (96-116). Μια μέρα που ο αυτοκράτορας τελούσε μεγάλη εορτή προς τιμή των ειδώλων, ο άγιος αποσύρθηκε κατά μόνας για να προσευχηθεί.

Άγιος Υάκινθος: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 3 Ιουλίου

Ένας από τους συναδέλφους του τον πρόσεξε και τον κατήγγειλε αμέσως στον ηγεμόνα. Αυτός που βρισκόταν στο τραπέζι, διέταξε να φέρουν επί τόπου τον απείθαρχο και, προσφέροντάς του ειδωλόθυτα, θέλησε να τον εξαναγκάσει να τα γευτεί μπροστά του.

Ο άγιος, οπλισμένος με το σημείο του Σταυρού, αρνήθηκε και προέτρεψε τον αυτοκράτορα να απαρνηθεί τη λατρεία των δαιμόνων και να αναγνωρίσει τον Ιησού Χριστό ως μόνο αληθινό Θεό. Εξοργισμένος από την τόλμη του, ο ηγεμόνας έβαλε να τον κτυπήσουν στο στόμα και τον παρέδωσε στους στρατιώτες, οι οποίοι αφού τον κατακτύπησαν με κλωτσιές, του άνοιξαν το στόμα με τη βία για να τον κάνουν να καταπιεί τα ανόσια εδέσματα. Βλέποντας πως οι υπηρέτες του μάταια κόπιαζαν, ο Τραϊανός εγκατέλειψε έξαλλος το συμπόσιο, δίνοντας εντολή να ρίξουν τον άγιο στη φυλακή, με τα πόδια σφιγμένα στο τιμωρητικό ξύλο.

Την επόμενη μέρα, ο Υάκινθος παρουσιάσθηκε στο αμφιθέατρο και δήλωσε στον αυτοκράτορα ότι κανένα βασανιστήριο δεν θα μπορούσε να τον πείσει να ανταλλάξει την αιώνια ζωή με τις απολαύσεις της παροδικής αυτής ζωής. Οι δήμιοι τον μαστίγωσαν με τέτοια αγριότητα, ώστε τα πρόσωπά τους γέμισαν με το αίμα του και, όταν απόκαμαν, τον κρέμασαν σε ένα ικρίωμα για να του ξεσχίσουν τα πλευρά. Νικώντας τους πόνους του με το υπερεκχείλισμα του πόθου του για τον Κύριο, ο άγιος φώναξε: «Ω, Τραϊανέ! Δίχως να το θέλεις, μου κάνεις τη μεγαλύτερη ευεργεσία μαθαίνοντάς μου να υπομένω τους πόνους του Χριστού. Όσο πιο σκληρά τα βασανιστήρια, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η Πίστη μου!». Υπέμεινε έτσι επτά ώρες το μαρτύριο και οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή.

Ο αυτοκράτορας πρόσταξε να μη του δίνουν άλλη τροφή εκτός από τα ειδωλόθυτα που παρέθεταν μπροστά του κάθε μέρα. Την τριακοστή όγδοη μέρα, ο αρχιφύλακας που ήλθε να βάλει μπροστά του τα συνηθισμένα εδέσματα, είδε ένα εκτυφλωτικό φως να λάμπει στο κελλί, όπου στεκόταν ο άγιος με την όψη του να αστράφτει ανάμεσα σε δύο αγγέλους που τον συντρόφευαν. Έσπευσε να αναφέρει το γεγονός στον αυτοκράτορα, ο οποίος θεωρώντας ότι επρόκειτο για παραίσθηση διέταξε να υποβληθεί ο Υάκινθος σε νέα βασανιστήρια.

Την τεσσαρακοστή ημέρα, οι δεσμοφύλακες που ήλθαν να τον πάρουν για να παρουσιασθεί ενώπιον του Τραϊανού, τον βρήκαν νεκρό, περιτριγυρισμένο από αγγέλους με ανθρώπινη μορφή που κρατούσαν λαμπάδες στα χέρια τους. Ο τύραννος, παραμένοντας ασυγκίνητος, είπε να πετάξουν το σώμα του στα αγρίμια, σε κάποιο βουνό.

Ο ιερέας Τιμόθεος, ένας συγγενής του αγίου, οδηγήθηκε από έναν άγγελο στον τόπο που βρισκόταν το σώμα. Το έθαψε με τιμή και όταν πέθανε άφησε εντολή σε μια ευσεβή χήρα να αγρυπνά στη φύλαξη του τιμίου λειψάνου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.