Ο Άγιος Βλάσιος γεννήθηκε στη Μικρά Ασία στα χρόνια της βασιλείας του Λικινίου, δηλ. από το 308-323 μ.Χ. Όταν ήταν νέος ζούσε με συνέπεια και θεοσέβεια και απέφευγε τις κακές συναναστροφές. Σπούδασε την Ιατρική Επιστήμη και εργαζόταν με πνεύμα φιλάδελφο κι αγαθοεργό. Πολλές φορές, όχι μόνον επεσκέπτετο δωρεάν τους ασθενείς, αλλά τους έδιδε δωρεάν και τα φάρμακα ακόμη.

Άγιος Βλάσιος: O βίος του Αγίου

Έτσι, απέκτησε μεγάλη υπόληψη και εκτίμηση και για το λόγο αυτόν οι Χριστιανοί επέμεναν και τον έκαναν επίσκοπο στη Σεβάστεια. Σαν επίσκοπος εργάστηκε με ζήλο πολύ. Ήταν οπλισμένος με πίστη δυνατή στο Θεό και αγάπη προς τους ανθρώπους και εγνώριζε καλά την Αγία και τα συγγράματα των Αποστολικών Πατέρων, γι’ αυτό εδίδασκε τους πιστούς όσο λίγοι και είχε αξιέπαινη χριστιανική δράση στην επισκοπή του.

Αλλά η ψυχή του δεν αναπαυόταν στον κόσμο, έτσι έφυγε στην έρημο κι επήγε και ασκήτεψε στο Άργαιον Όρος, ένα βουνός της Καππαδοκίας. Τόσο δε είχε προχωρήσει σε αγιότητα, ώστε ακόμη και τα θηρία δεν έφευγαν από κοντά του, αν δεν έβαζε επάνω τους τα χέρια του, για να τα ευλογήσει.

Όταν το έμαθε αυτό ο Αγρικόλας – ηγεμόνας της περιοχής, διέταξε τους στρατιώτες του να τον συλλάβουν, γεγονός που έγινε αιτία να συντελεσθούν αρκετά θαύματα «δια πρεσβειών του δούλου του Θεού Βλασίου». Το μεγαλύτερο συνέβη όταν ο ηγεμόνας διέταξε να ρίξουν τον Άγιο μέσα στην παγωμένη λίμνη. Κι εκείνος αντί να πνιγεί καθόταν σώος κι αβλαβής επάνω στα νερά σαν να ήταν έξω επάνω στην ξηρά κι έλεγε στους παρευρισκόμενους ειδωλολάτρες:

«Αν έχουν και οι θεοί σας κάποια δύναμη πηδήστε κι εσείς μέσα για να δούμε».

Εξηνταοκτώ άνδρες πήδησαν μέσα στη λίμνη και πήγαν όλοι σαν μολύβι στο βυθό. Ο Άγιος Βλάσιος βγήκε έξω περπατώντας πάνω στα ύδατα σαν να περπατούσε στη στεριά. Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε και τον κάλεσε, τη στιγμή εκείνη, να λάβει το στεφάνι της νίκης και του μαρτυρίου που του ετοίμασε ο Χριστός.

Ο ηγεμόνας διέταξε τον αποκεφαλισμό του κι έδωσε τέλος στο μαρτύριό του, στην πόλη Σεβάστεια το 316 μ.Χ. Από τότε μέχρι σήμερα έχει κάνει αναρίθμητα θαύματα, χαρίζοντας σε όσους τον επικαλούνται με πίστη σωτηρία ψυχής και σώματος. Θεραπεύει δε, ιδιαίτερα, τις παθήσεις του λαιμού και του λάρυγγος.

Η μνήμη του εορτάζεται την 11ην Φεβρουαρίου. Η Ιερά Μονή του Αγίου Βλασίου, μέσα στην οποία φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου, γιορτάζει επίσης και την 14ην Σεπτεμβρίου ημέρα του Σταυρού, ημέρα που πιστεύεται ότι βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα του Αγίου.

Αξίζει να πάτε μέχρι εκεί ακολουθώντας την αληθινά μαγευτική διαδρομή που ξεδιπλώνεται ανάμεσα στα Τρικαλοχώρια. Αξίζει επίσης να φάτε στις πολύ καλές ταβέρνες της περιοχής και να ψωνίσετε παραδοσιακά προϊόντα, τόσο από την Έκθεση της Μονής, όσο και από καταστήματα που βρίσκονται στο χωριό. Είναι μια εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.