Άγιος Βασίλειος ο Μέγας; Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας γεννήθηκε στη Καισάρεια της Καππαδοκίας το 330 μ.Χ. Ήταν γιος του Βασιλείου, δικηγόρος στο επάγγελμα, και της Εμμέλειας που φρόντισε να τον αναθρέψει σύμφωνα με τις αρχές του χριστιανισμού.

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας γιορτή, καλή χρονιά 2023 ευχές πρωτοχρονιάς

Αδερφός του Μεγάλου Βασιλείου ήταν ο σπουδαίος θεολόγος Γρηγόριος Νύσσης και αδελφή του η Οσία Μακρίνα. Το 351 μ.Χ. μετέβη στην Αθήνα, όπου σπούδασε ρητορική, αστρονομία, ιατρική και άλλες επιστήμες. Εκεί γνώρισε τον μετέπειτα αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιουλιανό και τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό, με τον οποίο συνδέθηκε με στενή φιλία.

Όταν τελείωσε τις σπουδές του, ο Βασίλειος επέστρεψε στη Καισάρεια και αργότερα μετέβη στον Πόντο, όπου ασκήτεψε στην έρημο για 5 χρόνια. Όταν απεβίωσε ο επίσκοπος Καισαρείας Ευσέβιος, ο Άγιος τον διαδέχθηκε στον επισκοπικό θρόνο, όπου παρέμεινε για 9 χρόνια. Ο Βασίλειος ως επίσκοπος ίδρυσε πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα και άφησε παρακαταθήκη σπουδαίο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Υπήρξε πολυγραφότατος συγγραφέας και κορυφαίος θεολόγος. Συγκαταλέγεται στους Πατέρες της Εκκλησίας και είναι ένας εκ των Τριών Ιεραρχών.

Ο Άγιος Βασίλειος υπήρξε πολέμιος του Αρειανισμού και υπερασπίστηκε με σθένος την Ορθοδοξία. Απεβίωσε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. σε ηλικία 49 ετών. Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 1 Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος α’.

Εἰς πᾶσαν τὴν γῆν ἐξῆλθεν ὁ φθόγγος σου, ὡς δεξαμένην τὸν λόγον σου· δι’ οὗ θεοπρεπῶς ἐδογμάτισας, τὴν φύσιν τῶν ὄντων ἐτράνωσας, τὰ τῶν ἀνθρώπων ἤθη κατεκόσμησας. Βασίλειον ἱεράτευμα, Πάτερ Ὅσιε· πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.