ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ- ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE : Πλήθη λαού στην Εκκλησία του Αγίου Βασιελίου επί της οδού Μετσόβουν στην Αθήνα- Λαμπρή η υποδοχή των λειψάνων.

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών πιστών πραγματοποιήθηκε σήμερα απόγευμα Τετάρτης 29 Δεκεμβρίου 2022 η υποδοχή των λειψάνων του Αγίου Βασιλείου στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου επί της Οδού Μετσόβου στην Αθήνα από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εν συνεχεία τελέσθηκε η ακολουθία του Εσπερινού και Ιερά Παράκλησις.

ΔΕΙΤΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟ.

@ekklisiaonline

Υποδοχη λειψάνων αγιου βασιλειου στην Αθηνα #αγιος #βασιλειος #αγιοσβασιλης #πρωτοχρονια

♬ πρωτότυπος ήχος – Εκκλησία Online

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΓΙΟΡΤΗ- Το έθιμο της βασιλόπιτας

Στα χρόνια του Ιουλιανού του Παραβάτη, όταν το Βυζάντιο κήρυξε τον πόλεμο στην Περσία, ο Ιουλιανός πέρασε με τον στρατό του από την Καισαρεία. Τότε διέταξε να φορολογήσουν όλη την επαρχία και τα χρήματα αυτά θα τα έπαιρνε επιστρέφοντας για την Κωνσταντινουπολη. Ετσι, οι κάτοικοι αναγκάσθηκαν να δώσουν ό,τι είχε ο καθένας χρυσαφικά νομίσματα κ.λπ.

Όμως ο Ιουλιανός σκοτώθηκε άδοξα σε μια μάχη στον πόλεμο με τους Πέρσες, έτσι δεν ξαναπέρασε ποτέ από την Καισάρεια. Τότε ο Αγιος Βασίλης έδωσε εντολή και από τα μαζεμένα χρυσαφικά τα μισά να δοθούν στους φτωχούς, ένα μικρό μέρος κράτησε για τις ανάγκες των ιδρυμάτων της Βασιλειάδος , και τα υπόλοιπα τα μοίρασε στους κατοίκους με ένα πρωτότυπο τρόπο:

έδωσε εντολή να ζυμώσουν ψωμιά και σε κάθε ψωμί, έβαλε από ένα νόμισμα ή χρυσαφικό μέσα, κατόπιν τα μοίρασε στα σπίτια, έτσι τρώγοντας οι κάτοικοι τα ψωμιά όλο και κάτι έβρισκαν μέσα. Έτσι, γεννήθηκε το έθιμο της πίτας που ονομάσθηκε βασιλόπιτα.

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-2)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.