Η Αγία Μαύρα ήταν σύζυγος του Τιμοθέου, αναγνώστη και κήρυκα του Ευαγγελίου στην Εκκλησία των Παναπέων, μίας κωμόπολης στην Θηβαΐδα της Αιγύπτου. Έζησαν τον 3ο αιώνα μ.Χ. στη Ρώμη επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού.

Άγιος Τιμόθεος και Αγία Μαύρα– Εορτή σήμερα 3 Μαΐου

Μετά τον γάμο τους, ο Τιμόθεος οδηγήθηκε μπροστά στον Αρριανό, ηγεμόνα της Θηβαΐδας, ο οποίος του ζήτησε να παραδώσει τα χριστιανικά του βιβλία. Ο Τιμόθεος αρνήθηκε, με συνέπεια να υποστεί φρικτά βασανιστήρια.

Έπειτα ο Αρριανός προσπάθησε με κολακείες να μεταπείσει την Αγία Μαύρα να ασπαστεί τα είδωλα. Εκείνη αρνήθηκε και ο ηγεμόνας την παρέδωσε στα βασανιστήρια. Τελικά, οι δυο νέοι μαρτύρησαν πάνω στο σταυρό και παρέδωσαν την ψυχή τους στον Κύριο.

Από το 1331 μ.Χ. η Αγία Μαύρα δοξάζεται στην πόλη της Λευκάδας, της οποίας είναι πολιούχος. Η Κάρα της Αγίας βρίσκεται στον ομώνυμο Ναό Κοιλανίου Λεμεσού Κύπρου. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Κύκκου Κύπρου και στο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη της στις 3 Μαΐου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Ὡς ζεῦγος ὁμόζυγον, καὶ ξυνωρὶς θαυμαστή, Τιμόθεε πάνσοφε, καὶ Μαῦρα νύμφη Χριστοῦ, ἐνθέως ἠθλήσατε, σύμμορφοι γὰρ ὀφθέντες, τῶν παθῶν τοῦ Κυρίου, δόξης ἀκατάλυτου, ἠξιώθητε ἄμφω, πρεσβεύοντες τῷ Σωτήρι, ὑπὲρ τῶν ψυχῶν ἠμῶν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.