Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων υπήρξε μεγαλομάρτυρας της Χριστιανικής Εκκλησίας με καταγωγή από την Αμάσεια του Πόντου.

Έλαβε το προσωνύμιο Τήρων επειδή υπηρετούσε στο Τάγμα των Τηρώνων του ρωμαϊκού στρατού. Ο Θεόδωρος έζησε την εποχή που ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός εξέδωσε διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο έπρεπε να γίνονται θυσίες στα είδωλα. Ως χριστιανός, ο Άγιος αρνήθηκε να λάβει μέρος στις θυσίες και ομολόγησε με σθένος τη πίστη του στο Χριστό.

Όταν ο Θεόδωρος κατέστρεψε ένα ξύλινο είδωλο της θεάς Ρέας, συνελήφθη και οδηγήθηκε μπροστά στον τοπικό άρχοντα. Αυτός διέταξε να τον μαστιγώσουν και να τον φυλακίσουν, χωρίς να του δίνουν τροφή και νερό. Ο Άγιος όμως έμεινε ακλόνητος στη πίστη του, με συνέπεια να υποστεί φρικτά βασανιστήρια. Τελικά, βρήκε μαρτυρικό θάνατο σε καμίνι. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 17 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

Το δια κολλύβων θαύμα

Όταν ανέβηκε στον θρόνο ο Ιουλιανός πραγματοποίησε μεγάλο διωγμό κατά των χριστιανών. Γνωρίζοντας το τυπικό των χριστιανών για τη νηστεία και θέλοντας να τους ταλαιπωρήσει ακόμα περισσότερο, κάλεσε τον έπαρχο της Κωνσταντινούπολης και του είπε να αποσύρει από την πόλη τα τρόφιμα που ήταν νηστίσιμα, υποχρεώνοντας τους χριστιανούς είτε να μη νηστεύσουν είτε να μείνουν νηστικοί. Έτσι και έγινε. Τότε σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση εμφανίστηκε μπροστά στον Ευδόξιο (360-370μ.Χ.) ο άγιος Θεόδωρος ο Τήρων και του είπε «σύναξε το ποίμνιο του Χριστού και δώσε εντολή, κανένας Χριστιανός να μην αγοράσει τίποτα από όσα πουλιούνται, διότι όσα πωλούνται στην αγορά είναι μιασμένα, αφού με εντολή του βασιλιά έχουν μιανθεί από αίμα ειδωλόθυτων ζώων, και αναπλήρωσε τις ελλείψεις αυτών, χορηγώντας κόλλυβα». Έτσι όλη την εβδομάδα έφαγαν κόλλυβα. Από τότε μέχρι και σήμερα κάθε χρόνο το θαύμα αυτό εορτάζεται κατά το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (Ψυχοσάββατο).

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος β’.
Μεγάλα τά τῆς πίστεως κατορθώματα! ἐν τῇ πηγῇ τῆς φλογός, ὡς ἐπί ὕδατος ἀναπαύσεως, ὁ ἅγιος Μάρτυς Θεόδωρος ἠγάλλετο· πυρί γάρ ὁλοκαυτωθείς, ὡς ἄρτος ἡδύς, τῇ Τριάδι προσήνεκται. Ταῖς αὐτοῦ ἱκεσίαις, Χριστέ ὁ Θεός, σῶσον τάς ψυχάς ἡμῶν.

Κοντάκιον
Ἦχος πλ. δ’. Αὐτόμελον.
Πίστιν Χριστοῦ ὡσεί θώρακα, ἔνδον λαβών ἐν καρδίᾳ σου, τάς ἐναντίας δυνάμεις κατεπάτησας πολύαθλε, καί στέφει οὐρανίῳ ἐστέφθης, αἰωνίως ὡς ἀήττητος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.