Ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων καταγόταν από ένα χωριό στη Μαύρη Θάλασσα, που ονομαζόταν Χουμιαλά, και έζησε κατά τους χρόνους των αυτοκρατόρων Μαξιμιανού, Γαλερίου και Μαξιμίνου.

Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων– Εορτή σήμερα 17 Φεβρουαρίου

Ονομάζεται Τήρων, γιατί υπηρετούσε στο στράτευμα των Τηρώνων, δηλαδή των νεοσυλλέκτων,που το διοικούσε ο πραιπόσιτος Βρίγκα.

Τον κατήγγηλαν στον πραιπόσιτο ότι ήταν Χριστιανός και κλήθηκε σε εξέταση. Κατά την εξέταση ομολόγησε ότι πράγματι ήταν Χριστιανός. Ο διοικητής Βρίγκας του έδωσε μια πρώτη ευκαιρία να αλλάξει γνώμη γιατί πίστευε ότι τελικά θα άλλαζε γνώμη. Ο Μεγαλομάρτυς όχι μόνο δεν άλλαξε την πίστη του, αλλά έκαψε και το ναό της μητέρας των θεών Ρέαςμαζί με το άγαλμά της. Αμέσως τον συνέλαβαν και ρίχτηκε από τους ειδωλολάτρες σε ένα φούρνο, όπου και πέθανε μαρτυρικά.

Στην Αγιογραφία, ο Άγιος Θεόδωρος ο Τήρων εμφανίζεται με τέσσερεις μορφές. Άλλοτε μόνος με στρατιωτική στολή, ή αντιμετωπίζουν ένα φίδι-δράκο και μαζί με τον Άγιο Θεόδωρο τον Στρατηλάτη όρθιοι ή πάνω σε άλογα. Πάντα είναι ντυμένος με στρατιωτική στολή.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος β’.

Μεγάλα τά τῆς πίστεως κατορθώματα! ἐν τῇ πηγῇ τῆς φλογός, ὡς ἐπί ὕδατος ἀναπαύσεως, ὁ ἅγιος Μάρτυς Θεόδωρος ἠγάλλετο· πυρί γάρ ὁλοκαυτωθείς, ὡς ἄρτος ἡδύς, τῇ Τριάδι προσήνεκται. Ταῖς αὐτοῦ ἱκεσίαις, Χριστέ ὁ Θεός, σῶσον τάς ψυχάς ἡμῶν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.