Άγιος Στυλιανός: Ο Όσιος Στυλιανός ήταν γιος πλουσίων γονέων (που μάλλον γεννήθηκε στην Παφλαγονία, χωρίς αυτό να είναι σίγουρο, διότι εκεί φυλασσόταν και ιερό λείψανο του), διδάχτηκε νωρίς απ' αυτούς να είναι εγκρατής και να θεωρεί το χρήμα μέσο για την ανακούφιση και περίθαλψη των φτωχών και των αρρώστων.

Άγιος Στυλιανός: Εορτή 26 Νοεμβρίου

Η Τιμία Κάρα του Αγίου φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας, Σάικας του Δήμου Αγράφων, της Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος.

Η ίδρυση της Μονής μάς είναι άγνωστη. Οι μόνες πληροφορίες που έχουμε, είναι η κτητορική επιγραφή και η χρονολόγηση μερικών εικόνων. Το σημερινό καθολικό ανάγεται στις αρχές του 16ου αι. σύμφωνα με χρονολογία που αναγράφεται στην εφέστιο εικόνα της αγ. Τριάδος. Η αγιογράφηση έγινε το 1641 «διά χειρός ευτελούς Ιω(άννου) και ετέρου Ιω(άννου)», οι οποίοι αγιογράφησαν και τα μοναστήρια της Σπινάσας (1651) και του Τροβάτου (1644).

Το Καθολικό, ο ναός της αγ. Τριάδος, έχει μήκος 10 μ., πλάτος 6 μ. και ύψος 4 μ., πετρόκτιστο με κεραμοσκεπή, τυγχάνει κατάγραφο και είναι χωρισμένο σε 3 μέρη: α΄) η Λιτή, β΄) ο κυρίως Ναός και γ΄) το Ιερό Βήμα.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού καθώς αποτελούσε καταφύγιο των κυνηγημένων υποδούλων. Εδώ συγκεντρώθηκε το σώμα του Κώστα Βελή (Στεργιόπουλου) από το Κερασοχώρι, ο οποίος ξεσήκωσε την περιοχή στα όπλα με τη γνωστή επαναστατική του προκήρυξη.

Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής λειτούργησε στο χώρο της μονής νοσοκομείο για τους Ιταλούς αιχμαλώτους.

Η μονή πανηγυρίζει επισήμως την Δευτέραν του αγ. Πνεύματος, και την 26ην Νοεμβρίου εκάστου έτους, εορτή του οσίου Στυλιανού του Παφλαγόνος η κάρα του Οποίου λαμπρύνει τη Μονή και αποτελεί ανεκτίμητο θησαυρό και πηγή ιαμάτων.
Σήμερα η μονή με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος κ.κ. Τιμοθέου ανακαινίζεται και συν Θεώ θα καταστή εκ νέου ο πνευματικός φάρος όλων των αγραφιωτών, οι οποίοι ανέκαθεν της απένειμαν τιμή και σεβασμό για την προσφορά της.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.