Ο άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε το 270 μ.Χ. στο κατεχόμενο χωριό Άσσια (Άσκια) της Κύπρου (και όχι στην Τριμυθούντα, όπως συχνά γράφεται) από οικογένεια βοσκών. Αν και μορφώθηκε, δεν άλλαξε επάγγελμα, συνέχισε και αυτός να είναι βοσκός.

Άγιος Σπυρίδωνας- Τι γιορτάζουμε στις 12 Δεκεμβρίου

Σαν χαρακτήρας ήταν απλός και αγαθός, γεμάτος αγάπη για τον πλησίον του. Ξεχώριζε για την πίστη του στον Θεό και τη φιλανθρωπία του. Συχνά έπαιρνε τους βοσκούς και τους οδηγούσε στους ιερούς ναούς, όπου τους εξηγούσε ευαγγελικές ή αποστολικές περικοπές. Ο Θεός τον ευλόγησε επίσης να γίνεται συχνά προστάτης χήρων και ορφανών.

Νυμφεύθηκε ευσεβή σύζυγο και απέκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Γρήγορα όμως η σύζυγός του πέθανε. Και, για να επουλώσει το τραύμα του, ο Σπυρίδων αφοσιώθηκε ακόμα περισσότερο στη διδαχή του θείου λόγου.

Μετά από πολλές πιέσεις χειροτονήθηκε ιερέας. Όταν λειτουργούσε λες και παραστέκονταν γύρω τους άγγελοι και όταν έλεγε «ειρήνη πάσι» λες και οι άγγελοι αντιφωνούσαν «και τω πνεύματί σου» αντί των ψαλτάδων. Και, όταν χήρεψε η επισκοπή Τριμυθούντος στην Κύπρο, δια βοής λαός και κλήρος τον εξέλεξαν επίσκοπο. Από τη θέση αυτή ο Σπυρίδων προχώρησε τόσο πολύ στην αρετή, ώστε τον αξίωσε ο Θεός να κάνει πολλά θαύματα.

Έλαβε μέρος και στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο και μάλιστα αποστόμωσε τον Άρειο, που ήταν πολύ σπουδασμένος. Εκοιμήθη στις 12 Δεκεμβρίου του 348 μ.Χ. Το ιερό λείψανό του τοποθετήθηκε σε μια μαρμάρινη λάρνακα δίπλα στην είσοδο του ναού της Τριμυθούντος και παρέμεινε εκεί τριακόσια χρόνια μετά τον θάνατό του.

Ο προστάτης άγιος της Κέρκυρας

Τα 648 μ.Χ. η Κύπρος αντιμετώπιζε μεγάλες επιδρομές από τους Σαρακηνούς και το λείψανο του αγίου Σπυρίδωνα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Τοποθετήθηκε εκεί σε ναό μαζί με το λείψανο της Αυγούστας Θεοδώρας.

Λίγο πριν από την Άλωση ένας πρεσβύτερος κερκυραϊκής καταγωγής έκρυψε το ιερό σκήνωμα του αγίου Σπυρίδωνα καθώς και της Θεοδώρας μέσα σε ένα καλάθι και, αφού τα σκέπασε με χόρτα, τα φυγάδευσε από την τουρκεμένη Κωνσταντινούπολη. Διασχίζοντας με μεγάλο κίνδυνο τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο έφτασε εν τέλει στην Κέρκυρα. Ύστερα από πολυετείς περιπέτειες και προσωρινές μεταφορές σε άλλους ναούς το σκήνωμα του αγίου τοποθετήθηκε το 1589 στον ομώνυμο ναό της Κέρκυρας, όπου και παραμένει αδιάφθορο, συνεχίζοντας να επιτελεί πλήθος θαυμάτων.

Η ιστορία του νησιού είναι βαθιά συνδεδεμένη με τον άγιο Σπυρίδωνα και το σκήνωμά του λιτανεύεται τέσσερις φορές τον χρόνο σε ανάμνηση των θαυμάτων που επιτέλεσε για τους κατοίκους του. Την Κυριακή των Βαΐων για την απαλλαγή του τόπου από επιδημία πανώλης το 1629. Το Μεγάλο Σάββατο γιατί το 1533 το νησί επλήγη από μεγάλη καταστροφή της σοδειάς των σιτηρών και το έσωσε. Την 11η Αυγούστου για τη διάσωση από σφοδρή επιδρομή των Τούρκων το 1716 και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου για δεύτερη επιδημία πανώλης το 1673. Ανάμεσα μάλιστα στα πολλά αφιερώματα που δέχεται κάθε χρόνο ο άγιος Σπυρίδωνας διακρίνονται δύο μεγάλα καντήλια που αφιερώθηκαν στη χάρη του το 1716.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.