Άγιος Σπυρίδωνας: Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε στην Άσσια Αμμοχώστου της Κύπρου το 270 μ.Χ.

Άγιος Σπυρίδωνας: Τι γιορτάζουμε στις 12 Δεκεμβρίου

Ήταν βοσκός στο επάγγελμα και κάτοχος αγροτικής γης. Οι γονείς του τον προέτρεψαν να νυμφευθεί μια συντοπίτισσα του με την οποία απέκτησε μία κόρη, ονόματι Ειρήνη.

Ο Σπυρίδων είχε περιορισμένη μόρφωση, όμως κατάφερε χάρη στον έντιμο χριστιανικό του βίο να εκλεγεί επίσκοπος Τριμυθούντος. Έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο το 325 μ.Χ. και υπήρξε δεινός πολέμιος της αίρεσης του Αρείου.

Ο Άγιος κοιμήθηκε ειρηνικά στις 12 Δεκεμβρίου του 350 μ.Χ. και το λείψανό του μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στην Κέρκυρα.

Τα θαύματα του υπήρξαν πολλά, γι’αυτό και ονομάστηκε θαυματουργός. Είναι προστάτης των αγγειοπλαστών και πολιούχος της Κέρκυρας, του Πειραιά και του Μεσολογγίου. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 12 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος.
Τῆς Συνόδου τῆς πρώτης ἀνεδείχθης ὑπέρμαχος, καὶ θαυματουργὸς θεοφόρε, Σπυρίδων Πατὴρ ἡμῶν· διὸ νεκρᾷ σὺ ἐν τάφῳ προσφωνεῖς, καὶ ὄφιν εἰς χρυσοῦν μετέβαλες· καὶ ἐν τῷ μέλπειν τὰς ἁγίας σου εὐχάς, Ἀγγέλους ἔσχες συλλειτουργούντάς σοι Ἱερώτατε. Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ· δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι· δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ, πᾶσιν ἰάματα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.