Άγιος Σπυρίδωνας: Τα 648 μ.Χ. η Κύπρος αντιμετώπιζε μεγάλες επιδρομές από τους Σαρακηνούς και το λείψανο του αγίου Σπυρίδωνα μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Τοποθετήθηκε εκεί σε ναό μαζί με το λείψανο της Αυγούστας Θεοδώρας.

Άγιος Σπυρίδωνας-12 Δεκεμβρίου: Ο προστάτης άγιος της Κέρκυρας

Λίγο πριν από την Άλωση ένας πρεσβύτερος κερκυραϊκής καταγωγής έκρυψε το ιερό σκήνωμα του αγίου Σπυρίδωνα καθώς και της Θεοδώρας μέσα σε ένα καλάθι και, αφού τα σκέπασε με χόρτα, τα φυγάδευσε από την τουρκεμένη Κωνσταντινούπολη.

Διασχίζοντας με μεγάλο κίνδυνο τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο έφτασε εν τέλει στην Κέρκυρα.

Ύστερα από πολυετείς περιπέτειες και προσωρινές μεταφορές σε άλλους ναούς το σκήνωμα του αγίου τοποθετήθηκε το 1589 στον ομώνυμο ναό της Κέρκυρας, όπου και παραμένει αδιάφθορο, συνεχίζοντας να επιτελεί πλήθος θαυμάτων.

Η ιστορία του νησιού είναι βαθιά συνδεδεμένη με τον άγιο Σπυρίδωνα και το σκήνωμά του λιτανεύεται τέσσερις φορές τον χρόνο σε ανάμνηση των θαυμάτων που επιτέλεσε για τους κατοίκους του.

Την Κυριακή των Βαΐων για την απαλλαγή του τόπου από επιδημία πανώλης το 1629.

Το Μεγάλο Σάββατο γιατί το 1533 το νησί επλήγη από μεγάλη καταστροφή της σοδειάς των σιτηρών και το έσωσε.

Την 11η Αυγούστου για τη διάσωση από σφοδρή επιδρομή των Τούρκων το 1716 και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου για δεύτερη επιδημία πανώλης το 1673.

Ανάμεσα μάλιστα στα πολλά αφιερώματα που δέχεται κάθε χρόνο ο άγιος Σπυρίδωνας διακρίνονται δύο μεγάλα καντήλια που αφιερώθηκαν στη χάρη του το 1716.

Κι ο άγιος είναι αυτός που καθημερινά, πάνω στη λάρνακά του, ακούει ευχαριστίες, θλίψεις, προβλήματα, αιτήσεις, ικεσίες. Συλλέγει χαμόγελα και τα κάνει προσευχές στον θρόνο του Θεού.

Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις  12 Δεκεμβρίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.