Άγιος Σεραφείμ: Το νέο της θεραπείας του νεαρού γαιοκτήμονα (Μιχαήλ Μαντούρωφ) γρήγορα διαδόθηκε. Οι άρρωστοι πλημμύριζαν το Σαρώφ, τόσο περισσότερο, που η ίδια η Παναγία Παρθένος φαίνεται ότι ευλογούσε και ενθάρρυνε την καινούργια δραστηριότητα του ‘’Διαλεχτού’’ της.

Άγιος Σεραφείμ: Η θαυματουργή πηγή του Αγίου- εορτή 2 Ιανουαρίου

Η πηγή του Θεολόγου

Την ημέρα που άφηνε την έγκλεισή του, κατευθυνόμενος προς το δάσος, είδε ο Στάρετς, όχι μακρυά από μια πηγή που την λέγανε ‘’η πηγή του Θεολόγου’’ (προς τιμήν μιας εικόνας του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού, του Θεολόγου, κρεμασμένης σ’ ένα δένδρο), σ’ ένα ελώδες μέρος, να στέκεται η Μητέρα του Θεού, συνοδευόμενη, όπως συνήθως, από τους αποστόλους Πέτρο και Ιωάννη. Κτύπησε τη γη με το σκήπτρο της και ‘’ανάβλυσε μια πηγή με καθαρό νερό’’. Η Βασίλισσα του Ουρανού υποσχέθηκε πως το νερό αυτής της πηγής θα ήταν πιο αποτελεσματικό και από το νερό της κολυμβήθρας της Βηθεσδά. Στην Ιερουσαλήμ, οι ιάσεις, καθώς διηγείται ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ( Ιωαν. 5,4) δεν γίνονταν παρά μετά την κάθοδο του Αγγέλου. Στο Σαρώφ όμως οι άρρωστοι θεραπεύονταν κατά πλήθη καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο πατήρ Σεραφείμ έκτισε γύρω από την πηγή ένα πεζούλι και σχημάτισε ένα πηγάδι. Έστελνε τους αρρώστους να πιουν από το νερό του και να χύνουν και επάνω στα μέλη τους. Πολλοί έβρισκαν την υγεία τους.

Αργότερα, κτίστηκε ένα ξωκκλήσι πάνω από το πηγάδι. Δυο ξύλινα σπιτάκια έδιναν τη δυνατότητα στους άνδρες και στις γυναίκες να λούζωνται χωριστά μέσα στο ιαματικό νερό.

Το νερό του Σαρώφ διατηρείται επ’ αόριστον μέσα σ’ ένα κλειστό δοχείο. Μπορεί κανείς να το μεταφέρει μαζί του και οι ιαματικές του ιδιότητες ενεργούν και από μακρυά. .. είναι κρύο, ακόμα και το καλοκαίρι η θερμοκρασία του δεν ξεπερνά τους 4 βαθμούς. Εν τούτοις κανένα κρυολόγημα δεν σημειώθηκε ανάμεσα στους λουόμενους.

Οι θεραπείες του νερού

Ο όσιος ασκητής επιτελούσε συνεχώς θεραπείες. Όταν μερικοί αναφέρονταν σ’ αυτό, εκείνος απαντούσε με ταπείνωσι, ότι δεν θεραπεύει αυτός, αλλά η μεσιτεία της Υπεραγίας Θεοτόκου και των αγίων Αποστόλων του Χριστού. Όλοι όσοι έπιναν νερό και νίπτονταν στο «φρέαρ του Σεραφείμ» θεραπεύονταν. Σ’ ένα μοναχό πού είχαν παραλύσει και τα δυό του χέρια, ο όσιος έδωσε να πιή αγιασμό• αυτός ήπιε και θεραπεύθηκε.

Κατά την επιδημία της χολέρας το 1830 συνέρρεαν στο «φρέαρ του Σεραφείμ» πολλοί πιστοί ακόμη και από τις πιό απομακρυσμένες επαρχίες. Κατά την πίστι του ο καθένας εύρισκε ανακούφιση και θεραπεία από το ιαματικό νερό της πηγής αυτής.

Έτσι π.χ. ο Τεπλώφ, ένας αξιωματικός του ιππικού από την επαρχία του Εκατερινοσλάβλιε, οπού η χολέρα είχε αρχίσει να θερίζη, θυμήθηκε ότι κάποτε ο όσιος Σεραφείμ του είχε πή τάχα παρεμπιπτόντως: «Αν σε βρή κάποια δυστυχία πέρασε από το κελλί του πτωχού Σεραφείμ• αυτός θα προσευχηθεί για σένα». Η ανάμνησις αυτή τον παρακίνησε ν’ απευθυνθή από μακρυά μαζί με την γυναίκα του στον πατέρα Σεραφείμ, για να τους λύτρωση από την ολέθρια νόσο.

Και να! Την επόμενη νύκτα ο όσιος εμφανίσθηκε στον ύπνο της συζύγου του Τεπλώφ και την διέταξε να πάη στην Θεολογική πηγή, να αντλήση νερό, να πιή άπ’ αυτό και να νίψη τον σύζυγο της, όλη την οικογένεια και όλους τους υπηρέτες.

Με απόλυτη πίστι στην δύναμι της προσευχής του οσίου Σεραφείμ οι Τεπλώφ πήγαν στην πηγή, ήπιαν νερό, πλύθηκαν, γέμισαν ολόκληρο βαρέλι και το πήγαν στο κτήμα τους. Και πράγματι. Πολλοί ασθενείς στο σπίτι του Τεπλώφ, οι οποίοι ήσαν ήδη ετοιμοθάνατοι, θεραπεύθηκαν θαυματουργικά από το νερό αυτό. Έκτοτε κανένας πιά δεν προσβλήθηκε από χολέρα στο σπίτι του Τεπλώφ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.