Πανηγύρισε σήμερα το πρωί ο Ιερός Ναός Αγίου Γερασίμου της Πολυκλινικής Αθηνών (στην οδό Πειραιώς 3, τηλ 2132044087), όπου για 33 χρόνια υπηρέτησε ως εφημέριος ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης, του οποίου τη μνήμη η Εκκλησία μας τιμά στις 2 Δεκεμβρίου.

Χθες το απόγευμα, 1η Δεκεμβρίου 2021, τελέστηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, ενώ σήμερα το πρωί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Παρά τα αυστηρά μέτρα κατά της πανδημίας, πολλοί ήταν εκείνοι που συνέρρευσαν στο εκκλησάκι, είτε για τη Θεία Λειτουργία είτε απλώς για να ανάψουν ένα κερί και να προσευχηθούν μπροστά από την εικόνα, το ιερό λείψανο και το πετραχήλι του Αγίου.

Το 1940, παραμονές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γέροντας Πορφύριος ήρθε στην Αθήνα και ανέλαβε καθήκοντα εφημέριου και πνευματικού στην Πολυκλινική Αθηνών. Στη θέση αυτή, στην έρημο της Ομόνοιας αντί της ερήμου του Αγίου Όρους που ποθούσε η ψυχή του, ζήτησε ο ίδιος να διορισθεί, για να βρίσκεται κοντά στο δοκιμαζόμενο λαό, όταν ο πόνος, η αρρώστια και ο επικείμενος θάνατος απεδείκνυαν άχρηστες όλες τις άλλες ελπίδες, εκτός της ελπίδας του Χριστού.

Για τη θέση αυτή υπήρχε και άλλος ενδιαφερόμενος με πολλά τυπικά προσόντα, αλλά ο Θεός φώτισε τον διευθύνοντα στην Πολυκλινική να προτιμήσει τον αγράμματο κατά κόσμον και σοφό κατά Θεόν Πορφύριο. Για τριάντα τρία έτη λειτουργούσε, εξομολογούσε, νουθετούσε, θεράπευε τις ψυχικές και πολλές φορές και τις σωματικές αρρώστιες των ασθενών και όσων κατέφευγαν σε εκείνον. Για την εκλογή του αυτή ο διευθυντής της Πολυκλινικής διηγείτο έκθαμβος ότι βρήκε αληθινό ιερέα, όπως τον θέλει ο Χριστός.

OPE.GR

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.