Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης: Ο Άγιος Πολύκαρπος γεννήθηκε το 80 μ.Χ. από ευσεβείς χριστιανούς γονείς,τον Παγκράτιο και τη Θεοδώρα

Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης: Τι γιορτάζουμε στις 23 Φεβρουαρίου

Υπήρξε, μαζί με τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο, μαθητής του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Διαδέχτηκε τον Επίσκοπο Σμύρνης Βουκόλο στον επισκοπικό θρόνο και διακρίθηκε για τον αγώνα του εναντίον των αιρέσεων του Μαρκίωνος και του Βαλεντίνου.

Με την σωφροσύνη του και την θεολογική του κατάρτιση, κατάφερε να έρθει σε συνεννόηση με τον Επίσκοπο Ρώμης Ανίκητο για την διευθέτηση ενός ζητήματος με τον εορτασμό του Πάσχα.

Η δράση του Αγίου προκάλεσε το μίσος των ειδωλολατρών, με συνέπεια να συλληφθεί το 167 μ.Χ. και να οδηγηθεί μπροστά στον ανθύπατο Στάτιο Κοδράτο.

Ο Πολύκαρπος δεν αρνήθηκε τον Χριστό και έμεινε ακλόνητος στη πίστη του, γεγονός που προκάλεσε τον μαρτυρικό του θάνατο με ξίφος.

Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 23 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Τήν κλῆσιν τοῖς ἔργοις σου, ἐπισφραγίσας σοφέ, ἐλαία κατάκαρπος, ὤφθης ἐν οἴκῳ Θεοῦ, Πολύκαρπε ἔνδοξε∙ σύ γαρ ως Ἱεράρχης, καί στερρός Ἀθλοφόρος, τρέφεις τήν Ἐκκλησίαν, λογικῇ εὐκαρπίᾳ, πρεσβεύων Ἱερομάρτυς, ὑπέρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.