Σήμερα 7 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του Ιερομάρτυρος Πολυχρονίου.

Ο Ιερομάρτυρας Πολυχρόνιος, που επίσης εορτάζουμε σήμερα, έτυχε επιμελημένης χριστιανικής ανατροφής από τους γονείς του, και αναδείχθηκε σε σπουδαίο διδάσκαλο της Χριστιανικής πίστεως. Μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος. Μέλημά του ήταν οι άνθρωποι της ενορίας του να γνωρίζουν την αληθινή πίστη και να ζουν με συνείδηση τα δόγματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Τόσο η σταθερότητά του, όσο και τα θαύματα που η χάρις του Παναγίου Πνεύματος επιτελούσε δια του Αγίου Πολυχρονίου, προκάλεσαν το φθόνο και την αγανάκτηση του αρειανόφιλου αυτοκράτορα Κωνστάντιου, ο οποίος υπέβαλε τον Άγιο σε πολλές και φοβερές πιέσεις, με διωγμούς και εξορίες.

Εξαιτίας της σθεναρής αντίστασής του σε όλα τα βασανιστήρια, οι αρειανοί μεθόδευσαν και πέτυχαν τη δολοφονία του. Έτσι, ενώ ιερουργούσε, ομάδα αιρετικών έκανε έφοδο στην Εκκλησία και τον μαχαίρωσαν πάνω στην Αγία Τράπεζα.

Αναρίθμητοι Χριστιανοί, και στις μέρες μας, παρά τις διακηρύξεις περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγώνων για επικράτηση των στοιχειωδών ελευθεριών, ζουν φοβερά βασανιστήρια και γίνονται μάρτυρες της Χριστιανικής Πίστεως τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και σε άλλα μέρη του πλανήτη μας τον 21ο αιώνα.

Τον Ιερομάρτυρα τιμούν οι κάτοικοι των κατεχόμενων κοινοτήτων Αγίου Νικολάου Λευκονοίκου και Τρυπημένης. Ερείπια παλαιού Ναού και Αγίασμα του Αγίου Πολυχρονίου βρίσκονται σε κορυφή του Πενταδακτύλου, μεταξύ Αγίου Νικολάου και Καλογραίας. Ακόμη, Ναός του Αγίου Πολυχρονίου υπάρχει και στην κοινότητα Μελάναργα στην Καρπασία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.