Ο Άγιος Παρθένιος ήταν Επίσκοπος Λαμψάκου. Ο τάφος του αναδείχθηκε για αιώνες ένα μεγάλο και σπουδαίο προσκύνημα και έτσι παραμένει ακόμα μέχρι σήμερα για τους Τούρκους.

Άγιος Παρθένιος: Τι γιορτάζουμε στις 7 Φεβρουαρίου

Βιογραφία

Ο Άγιος Παρθένιος έζησε τον τέταρτο μ.Χ. αι., την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Ο πατέρας του ήταν διάκονος στην Εκκλησία της Μελιτοπόλεως. Ασχολείτο με την αλιεία και με τα ψάρια που έπιανε βοηθούσε αυτούς που είχαν ανάγκη. Αν και εντελώς αγράμματος, υπήρξε τόσο ενάρετος που το Άγιο Πνεύμα τον κατέστησε θαυματουργό.

Μάλιστα, σε γεροντική ηλικία έμαθε να διαβάζει την Αγία Γραφή κ.α, οπότε απέκτησε θεωρητική και θεολογική μόρφωση και παράλληλα πρόκοβε στην αρετή, γι’ αυτό και ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως τον χειροτόνησε Πρεσβύτερο και λίγο αργότερα ο Επίσκοπος Κυζίκου τον χειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου, όπου έγινε γνωστός για τα πολλά θαύματα Του.

Θεράπευε ασθενείς κυρίως που έπασχαν από καρκίνο, ανέστησε κάποιον που από την κακία του πονηρού έπεσε κι έχασε αδίκως τη ζωή του, βοήθησε τους ψαράδες στην αλιεία τους, όταν τους εμπόδιζε ο δαίμονας, θεράπευσε έναν νεαρό δαιμονισμένο, που ο ίδιος δεν γνώριζε ότι έχει μέσα του δαιμόνιο. Πολλά και άλλα θαυμαστά έργα επιτέλεσε ο Άγιος Παρθένιος με τη Χάρη του Θεού.

Οργάνωσε όσο το δυνατόν καλύτερα την Εκκλησία της Λαμψάκου και αφού προείπε τα μέλλοντα που θα συμβούν εξεδήμησε ειρηνικά προς Κύριο.

Η μνήμη Του τιμάται από την Εκκλησία στις 7 Φεβρουαρίου. Θεωρείται προστάτης των καρκινοπαθών.

Θαύματα

Μερικά από αυτά, που αναφέρονται στο Συναξάρι του Μηναίου της 7/2, είναι τα εξής:

Θεράπευσε το μάτι ενός άνδρα, που τον είχε χτυπήσει με το κέρατό του ένας ταύρος.
Απονέκρωσε με το φύσημά του ένα λυσσασμένο σκυλί, που όρμησε καταπάνω του κι ανέβηκε στον ώμο του.
Ανέστησε κάποιον που έχασε τη ζωή του, γιατί τον καταπάτησε μία άμαξα που διέρρηξε την κοιλιά του.
Απάλλαξε τη σύζυγο του Επιτρόπου της περιοχής από ακάθαρτο πνεύμα που τη βασάνιζε.
Θεράπευσε μία γυναίκα που έπασχε από ΚΑΡΚΙΝΟ.
Βοήθησε κάποιους ΒΑΦΕΙΣ να επιτελούν ανεμπόδιστα και σωστά τις εργασίες τους, απομακρύνοντας τον δαίμονα που φώλιαζε στο εργαστήρι τους.

Ιερά Λείψανα

Όπως αναφέρεται στον Ορθόδοξο Συναξαριστή, η Ι. Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους, ενώ τμήμα αυτής φυλάσσεται στην Ι. Μονή Μακρυμάλλης (Παναγίας Γοργοϋπηκόου), στα Ψαχνά της Εύβοιας. Αποτμήματα του Ι. Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων, Ροβελίστας Άρτας και Κύκκου Κύπρου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.