Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου: Ο Όσιος Παρθένιος έζησε στα χρόνια της βασιλείας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, τον 4ο αιώνα μ.Χ. Καταγόταν από την Μελιτόπολη της Μικράς Ασίας και ήταν γιος του Διακόνου ιερέα Χριστοφόρου.

Άγιος Παρθένιος: Mεγάλη γιορτή στις 7 Φεβρουαρίου

Γράμματα πολλά δεν έμαθε, ήταν, όμως, ευλαβέστατος και ενάρετος άνθρωπος, που υπήρξε πνευματικός θησαυρός παραμένων εις τους αιώνες.

Από τον πατέρα του διδάχθηκε την αγάπη προς τον Θεό και προς τους ανθρώπους, και γι’ αυτό υπήρξε φιλόθεος, φιλάνθρωπος και ελεήμων. Μάλιστα, ήταν σπουδαίος ψαράς και τα ψάρια του κατέληγαν με δύο τρόπους: Είτε τα μοίραζε στους φτωχούς ή αλλιώς τα πουλούσε και τους έδινε τα χρήματα.

Επίσης, επισκεπτόταν τους θλιμμένους και τους αρρώστους και τους παρηγορούσε με τον εμπνευσμένο λόγο του και με τα έργα της φιλανθρωπίας του.

Την διακονία του αυτή και τον όλο τρόπο της ζωής του εξετίμησε ο Επίσκοπος Μελιτοπόλεως Φίλιππος, ο οποίος τον χειροτόνησε Ιερέα. Αργότερα ο Μητροπολίτης Κυζίκου Αχίλλειος τον χειροτόνησε Επίσκοπο Λαμψάκου.

Ιερά Λείψανα:

Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων, Ροβελίστας Άρτας και Κύκκου Κύπρου.

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Tῷ μύρῳ τοῦ Πνεύματος, ποιμὴν Λαμψάκου ὀφθείς, τὴν θείαν ἐνέργειαν παρὰ Θεοῦ δαψιλῶς θαυμάτων ἐπλούτησας, δαίμονας ἀπελαύνειν, ἀσθενοῦντας ἰᾶσθαι, νόσους ἀποδιώκειν καὶ πληρῶν τὰς αἰτήσεις, Παρθένιε ἱεράρχα, τῶν προσιόντων σοι.

📖 Όλα τα άρθρα για τον Άγιο Παρθένιο ► https://www.ekklisiaonline.gr/tag/%ce…

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.