ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ: Ο Ιερός Ναός του Αγ. Παντελεήμονος οδού Αχαρνών στην Αθήνα θεμελιώθηκε στης 12 Σεπτεμβρίου 1910 από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄.

Εγκαινιάστηκε στης 22 Ιουνιου του 1930 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χρυσόστομο A’ (Παπαδόπουλο), και είναι καρπός έργου του Γεωργίου Νομικού που συνέχισε και ολοκλήρωσε την αρχική μελέτη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Παπαδάκη.

Η αγιογράφηση ανήκει στον Γιάννη Καρούσο ο οποίος άρχισε το έργο του το 1984.

Είναι άξιο να σημειωθεί ότι ο ναός του Αγίου Παντελεήμονα είναι ένας από της μεγαλύτερους ναούς της Ελλάδας, ο δε τρούλος του υπολείπεται κατά δύο μέτρα από τον τρούλο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο τρούλος καταλαμβάνει έκταση 1600 τ.μ. Το πάχος της λιθοδομής του ναού φθάνει τα δύο μέτρα.

Στις αρχές του 1939 άρχισαν οι διαδικασίες συνέχισης των εργασιών ανέγερσης του ναού και εκλήθη ο αρχιτέκτων-νοαδόμος Γεώργιος Νομικός για να συντάξει τα οριστικά σχέδια της μελέτης εφαρμογής.

Μετά τη μελέτη των αρχιτεκτονικών σχεδίων Παπαδάκη και την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του ορατού τμήματος της βάσης κατά την οποία διαπιστώθηκε ότι είχε λίγο μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές της μελέτης με μέγιστο μήκος 58,20 μ. και αντίστοιχο πλάτος 45,00 μ. (σε έγγραφο αναφέρεται ότι για την σύνταξη της στατικής μελέτης αργότερα έγιναν και διερευνητικές τομές , προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος θεμελίωσης ), κρίθηκε ότι το πολύ μεγάλο ύψος της τοιχοποιίας , πλην του <<χαώδους>> εσωτερικού ,δεν εξασφάλιζε στατική επάρκεια .

Προβλήματα κατά την κατασκευή. Μετά την απελευθέρωση το 1945, αποφασίστηκε η συνέχιση των έργων με σταδιακές δημοπρατήσεις προέκυψαν όμως σοβαρά προβλήματα.

Το Σεπτέμβριο του 1947 ανατίθεται σε ανάδοχο η αποπεράτωση της περιφερειακής τοιχοποιίας και η κάλυψη του ναού από σκυρόδερμα . Πριν προχωρήσουν τα έργα, στις αρχές του 1948 ο ανάδοχος τα διέκοψε και ζήτησε αύξηση τιμών επικαλούμενος τον διπλασιασμό της τιμής της χρυσής λίρας , οπότε ο ναός τον κήρυξε έκπτωτο .

Τελικά μετά από νόμιμη διαδικασία το Μάιο του ίδιου έτους ο Υπουργός απέρριψε την αίτηση θεραπείας και επικύρωσε την έκπτωση, μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας , καθηγητού Αναστ. Ορλάνδου ,διότι σύμφωνα με την σύμβαση , ο ανάδοχος όφειλε να αγοράσει όλα τα υλικά πριν αρχίσουν οι εργασίες .

Στην συνέχεια εγκαθίσταται ο νέος ανάδοχος για να συνεχίσει τα έργα του έκπτωτου προκατόχου του, ο οποίος μετά περίπου από ένα έτος , το Σεπτέμβριο του 1949 υπέβαλε και αυτός αίτηση θεραπείας για αύξηση των τιμών μονάδων χωρίς όμως διακοπή των έργων, τα οποία έκτοτε συνεχίστηκαν κανονικά.

Ολοκλήρωση της ανέγερσης.

Το 1951 τοποθετήθηκαν τα μαρμάρινα παράθυρα και έτσι μετά το <<κλείσιμο>> του ναού με πλειοδοτικό διαγωνισμό δημοπρατήθηκε η κατεδάφιση του προσωρινού ναού με τον όρο το Συμβούλιο να παρακρατήσει προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν τα κεραμίδια , τους πολυελαίους με της αλυσίδες τους και τα εξαρτήματα της ηλεκτρικής εγκατάστασης.

Αντίθετα οι γωνιόλιθοι , οι λίθοι , η ξυλεία της στέγης , τα μολύβια των ντερέδων της επικεράμωσης και ο μαρμάρινος σταυρός παραχωρήθηκαν στον ανάδοχο που πλειοδότησε για να τα μεταπωλήσει.

Έκτοτε τα έργα προχώρησαν με ταχύ σχετικά ρυθμό, λαμβανομένου υπόψη, ότι λόγω του όγκου του ναού κάθε εργασία είχε μεγάλο προϋπολογισμό και απαιτούσε πολύ χρόνο.

Το 1955, αφού τοποθετήθηκαν οι εξώθυρες, τα εσωτερικά επιχρίσματα δημοπρατήθηκαν σταδιακά και ολοκληρώθηκαν στις αρχές τις δεκαετίας του 1970. Το 1963 ξεκίνησαν και οι καλλιτεχνικές εργασίες με την επένδυση των εσωτερικών κιόνων και των στηθαίων , το 1964 άρχισε η κατασκευή των εξωτερικών αρτιφισιέλ από την πρόσοψη και τα κωδωνοστάσια , και το 1965 επεκτάθηκε στις πλάγιες όψεις και στο Ιερό.

Το 1973 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες τοποθέτησης των καναλιών της θέρμανσης και άρχισε η κατασκευή του μαρμάρινου δαπέδου, και τέλος το 1977 άρχισε η κατασκευή του μαρμαρόγλυπτου τέμπλου.

Το σύνολο των εργασιών ολοκληρώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και από τότε ο ναός λειτουργεί κανονικά.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.