Ο Άγιος Παντελεήμονας γεννήθηκε στην Νικομήδεια, στα τέλη του 3ου αιώνα Μ.Χ. Ο πατέρας του ήταν Ευστόργιος και η μητέρα του η Ευβούλη. Το όνομα που του έδωσαν οι γονείς ήταν Παντολεων. Ο πατέρας του ήταν ειδωλολάτρης ενώ η μητέρα του ήτα Χριστιανή.

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς: Ο θαυμαστός βίος του Αγίου

Ο Άγιος έμεινε ορφανός από μητέρα σε νεαρή ηλικία. Αφού έμαθε τα πρώτα γράμματα, διδάχτηκε τα ελληνικά και κατόπιν ο πατέρας του τον έστειλε να μαθητεύσει κοντά στον γνωστό ιατρό Ευφρόσυνο την επιστήμη της ιατρικής.

Τις Χριστιανικές νουθεσίες της μητέρας του, αντικατέστησαν μετά το θάνατό της, οι νουθεσίες του Αγίου Ερμόλαου, που εκείνον τον καιρό ήταν ιερέας της Χριστιανικής εκκλησίας στη Νικομήδεια.

Ο Άγιος Παντελεήμων, μεγαλωμένος σε ένα σπίτι που συνυπήρχε η ειδωλολατρική και Χριστιανική πίστη, δε είχε επιλέξει σε ποια να πιστέψει.

Μια μέρα και ενόσω ακόμη σπούδαζε την ιατρική, είδε σε δρόμο που περπατούσε ένα φίδι να δαγκώνει ένα παιδί και αμέσως το παιδί να πέφτει νεκρό.

Ο Άγιο τότε σκέφτηκε ότι εάν ο Χριστός ανάστηνε το παιδί και πέθαινε το φίδι, θα γινόταν ο ίδιος Χριστιανός. Και έτσι έγινε, μπροστά στα μάτια του το παιδί αναστήθηκε και το φίδι εξαφανίστηκε.

Ο Άγιος κατάλαβε τότε ποια είναι η πραγματική πίστη και έτρεξε στον Άγιο Ερμόλαο να του αναφέρει τι έγινε και να του ζητήσει να τον βαπτίσει Χριστιανό.

Ο Άγιος Ερμάλαος τον βάπτισε και του δίδαξε τα μυστήρια της Χριστιανικής πίστης.

Ο Άγιος Παντελεήμονας με την Βοήθεια του Ιησού και της προσευχής άρχισε να γιατρεύει συμπολίτες του, με αποτέλεσμα η φήμη του να μεγαλώνει συνεχώς στο λαό της Νικομήδειας.

Μετά από ένα θαύμα που έκανε στο πατρικό του σπίτι, όπου με την βοήθεια της προσευχής κατάφερε να δώσει το φώς σε ‘έναν τυφλό, έπεισε και τον ειδωλολάτρη πατέρα του να βαπτιστεί Χριστιανός και να ζήσει τον υπόλοιπο του βίου του εν Χριστώ.

Όταν ο πατέρας του πέθανε, ο Άγιος Παντελεήμωνας μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς και συνέχισε να θεραπεύει τους άρρωστους με την βοήθεια της προσευχής.

Η μοναδική αμοιβή που ζητούσε ήταν οι θεραπευμένοι να βαπτίζονται Χριστιανοί.

Η δράση του αυτή, έκανε τους υπόλοιπους γιατρούς της περιοχής να τον μισήσουν και να τον κατηγορήσουν για Μαξιμιανό, που ήταν βασιλιάς εκείνα τα χρόνια.

Ο Μαξιμιανός, ειδωλολάτρης ο ίδιος, τάχτηκε με το μέρος τους και κάλεσε τον Άγιο Παντελεήμωνα να παρουσιαστεί μπροστά του με σκοπό να του αλλάξει την πίστη και να τον κάνει ειδωλολάτρη.

Αφού δεν τα κατάφερε με τα λόγια, τον υπέβαλε σε σκληρά μαρτύρια. Ελπίζοντας έτσι να καταφέρει αυτό που ήθελε.

Ο Άγιος με συνεχή προσευχή όχι μόνο υπέμεινε τα μαρτύρια αυτά αλλά στο τέλος κάθε μαρτυρίου ήταν σώος και αβλαβής.

Ο Μαξιμιανός, αντί να πιστέψει μετά από τα θαύματα που έβλεπε να συμβαίνουν μπροστά του, πείσμωνε περισσότερο.

Τελικά θανάτωσε τον Άγιο Ερμόλαο, θεωρώντας τον υπεύθυνο για την πίστη του Αγίου Παντελεήμωνα και διέταξε τον αποκεφαλισμό του Αγίου.

Κατά την διάρκεια του αποκεφαλισμού ένα ακόμα θαύμα συνέβη. Το ξίφος με τον οποία θα αποκεφάλιζαν τον Άγιο, λύγησε σαν κερί.

Οι στρατιώτες πίστεψαν στην χάρη του Ιησού Χριστού και αρνήθηκαν να θανατώσουν τον Άγιο Παντελεήμωνα.

Ο Άγιος προσευχήθηκε και τότε μία φωνή ακούστηκε από τον ουρανό, που έλεγε ότι στο εξής δεν θα ονομάζεται Παντολέωντας, αλλά Παντελεήμων και σε αυτόν θα προσεύχονται οι Χριστιανοί ζητώντας ευσπλαχνία.

Μετά το θαύμα αυτό και με την παράκληση του ίδιου του Αγίου, έγινε η εκτέλεσή του.

Ό άγιος παρέδωσε το πνεύμα του ενώ οι στρατιώτες έγιναν Χριστιανοί και άρχισαν να διακηρύττουν τον λόγο του Ιησού Χριστού.

Την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονα την γιορτάζουμε στις 27 Ιουλίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 2 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.