Ο Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός γεννήθηκε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. στη Νικομήδεια από πατέρα ειδωλολάτρη και μητέρα χριστιανή.

Άγιος Παντελεήμων: Mεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας αύριο 27 Ιουλίου

Η μητέρα του Ευβούλη πέθανε όταν ο Παντελεήμων ήταν ακόμη πολύ μικρός, με αποτέλεσμα την ανατροφή του να την αναλάβει ο πατέρας του Ευστόργιος. Ο Ευστόργιος έστειλε τον Άγιο να μαθητεύσει κοντά στον γνωστό ιατρό της εποχής Ευφρόσυνο, για να διδαχτεί την επιστήμη της ιατρικής. Ο Παντελεήμων σύντομα απέκτησε μεγάλη μόρφωση και διακρίθηκε για τον χαρακτήρα και την εξυπνάδα του, με αποτέλεσμα να προορίζεται για γιατρός των ανακτόρων.

Ταυτόχρονα, ο Άγιος είχε αναπτύξει στενή πνευματική σχέση με τον γέροντα ιερέα Ερμόλαο, τον οποίο επισκεπτόταν σε καθημερινή βάση. Κάποια ημέρα ο Παντελεήμων ανέστησε, με τη βοήθεια του Χριστού, ένα παιδί που είχε πεθάνει από δάγκωμα οχιάς. Το γεγονός αυτό στάθηκε η αφορμή να βαπτιστεί χριστιανός από τον γέροντα Ερμόλαο. Έκτοτε, βοηθούσε τους φτωχούς με κάθε τρόπο και θεράπευε τους αρρώστους χωρίς να λαμβάνει χρήματα. Η δράση του ενόχλησε τους άλλους ιατρούς της πόλης, με συνέπεια να τον διαβάλλουν στον αυτοκράτορα Μαξιμιανό.

Ο Παντελεήμων, μπροστά στο μέγα διώκτη των χριστιανών Μαξιμιανό, ομολόγησε με θάρρος την χριστιανική του πίστη. Ο αυτοκράτορας εξοργίστηκε και διέταξε να τον βασανίσουν με σκληρό και ανηλεή τρόπο. Τελικά, ο Άγιος μαρτύρησε δια αποκεφαλισμού και παρέδωσε τη ψυχή του στον Κύριο. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του στις 27 Ιουλίου εκάστου έτους. Ο Άγιος Παντελεήμων είναι πολιούχος της Φλώρινας, του Κάτω Νευροκοπίου, του Παρανεστίου Δράμας και της Τήλου.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος γ’.

Ἀθλοφόρε Ἅγιε, καὶ ἰαματικὲ Παντελεῆμον, πρέσβευε τῷ ἐλεήμονι Θεῷ, ἵνα πταισμάτων ἄφεσιν, παράσχῃ ταῖς ψυχαῖς ἡμῶν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.