Η ιστορία της Χίου ακουμπά πάνω στους ναυτικούς της. Από αυτό το νησί του Αιγαίου ξεκίνησε να χτίζεται το θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας, ένα θαύμα γεμάτο με χαρές αλλά και βαρύ πένθος για όσους έφυγαν και ποτέ δεν γύρισαν πίσω στην οικογένειά τους.

Σε κάθε σπίτι Χιώτη ναυτικού η εικόνα του Αγίου Νικολάου δεσπόζει επιβλητικά, εικόνα που τους συντροφεύει και σε κάθε ταξίδι. Έτσι δικαιολογημένα η εορτή του Αγίου Νικολάου στο ναυτονήσι της Χίου είναι πάνδημη και καθολική.

Άγιος Νικόλαος – Ο εορτασμός στον Βροντάδο

Η εορτή του Αγίου Νικολάου, αποτελεί ξεχωριστή εορτή για τον Βροντάδο που κάθε χρόνο ο Άγιος τιμάται στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην περιοχή της Δασκαλόπετρας. Και φέτος ο Ιερός Ναός αποτέλεσε το επίκεντρο της εορτής του Αγίου με εκατοντάδες πιστούς, φορείς και αρχές της Χίου να πλημμυρίζουν την εκκλησία για να τιμήσουν όσους αφιέρωσαν τη ζωή τους στη θάλασσα, να προσευχηθούν για τη νέα γενιά των ναυτικών του νησιού που τώρα ξεκινούν να οργώνουν τους ωκεανούς αλλά και να τελέσουν επιμνημόσυνη δέηση για όσους χάθηκαν άδικα.

Στους φετινούς εορτασμούς συμμετείχε και ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης κάτι που συνηθίζει τα τελευταία χρόνια, αφού έλκει την καταγωγή του από τον Βροντάδο.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Μάρκος απέδωσε τον Σταυρό του Αγίου Ισιδώρου στους συνταξιούχους ναυτικούς λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εσείς κρατήσατε ανοιχτό τον Ατλαντικό στον Β. Παγκόσμιο πόλεμο.

Εσείς νικήσατε τον Χίτλερ», ενώ λίγο αργότερα χειροθέτησε Αναγνώστη του Θείου Λόγου τον σπουδαστή της ΑΕΝ Μηχανικών Χίου Παντελή Κριττούλη λέγοντάς του: «Σε όλα τα λιμάνια του κόσμου, να μην αφήσεις ποτέ από τα χέρια σου την Ελληνική Σημαία. Γιατί ακόμα και όταν υποδουλώθηκε η πατρίδα μας στο μόνο μέρος που δεν κατέβηκε η σημαία ήταν στα πλοία της ναυτιλίας μας».

από Politis chios

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.