«Υπέροχες φυσικές ομορφιές, απαράμιλλες καιρικές συνθήκες και βαθιά ιστορία! Ο λαμπερός ήλιος και η γαλάζια θάλασσα της ονειρικής Τουρκικής Ριβιέρας σας καλωσορίζουν όλο το χρόνο. Αυτή η καταπράσινη παραθαλάσσια περιοχή σας προσφέρει αρχαίες πόλεις, κάστρα, λιμάνια, ναούς και πολλά άλλα!» Με αυτά τα λόγια ο τουρκικός οργανισμός τουρισμού καλεί τους τουρίστες να επισκεφτούν την «τουρκική ριβιέρα της Ανατολικής Μεσογείου» βαπτίζοντας τουρκικό κάθε στοιχείο ελληνισμού.

της Δέσποινας Σωτηρίου

Τηρώντας την «παράδοση» των τελευταίων ετών η Τουρκία εξακολουθεί να «πουλά» Ορθοδοξία και Ελληνισμό, προκειμένου να προσελκύσει τουρίστες. Τα ελληνορθόδοξα μνημεία αποτελούν το «βασικό τουριστικό» προϊόν της γείτονος χώρα, η οποία τα προβάλει σε κάθε ευκαιρία.

Κι όλα αυτά την ώρα που εντείνει τις προκλήσεις της βεβηλώνοντας κάποια άλλα μνημεία, αλλοιώνοντας το χαρακτήρα τους, ή ξαναγράφοντας την ιστορία όπως έγινε με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε τζαμιά.

«Δυνατό χαρτί» στον τουριστικό προγραμματισμό της τα τελευταία τρία χρόνια αποτελούν τα Πάταρα, η αρχαία πόλη που θεωρείται γενέτειρα του Αγίου Νικολάου, του επισκόπου Μύρων.

«Η αρχαία πόλη των Πατάρων με τη μεγαλύτερη παραλία στον κόσμο γεμάτη αμμόλοφους εμπλουτίζει φωτογραφίες και αναμνήσεις. Επίσης, ξέρατε ότι ο Άγιος Νικόλαος, γνωστός και ως Άγιος Βασίλης, είναι από τα Πάταρα;» αναφέρει στην επίσημη ιστοσελίδα της, ενώ στο Facebook χαρακτηρίζει την πόλη αυτή ως δείγμα της «τουρκικής αρχιτεκτονικής».

Η προκλητική περιγραφή του Αγίου Νικολάου
Οι προκλήσεις της τουρκικής υπηρεσίας δεν σταματούν εκεί. Προβάλλοντας την αρχαία πόλη Μύρα της Λυκίας, (στα τουρκικά Ντεμρέ) γράφουν:

«Ο Άγιος Νικόλαος, γνωστός και ως Άγιος Βασίλης, ήταν επίσκοπος στην πόλη των Μύρων. Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, που πήρε το όνομά της από τον άγιο, είναι ένας από τους πνευματικούς και πολιτιστικούς θησαυρούς του Demre».

Και συνεχίζουν:

«Η αρχαία πόλη Μύρα θα μπορούσε να είναι το σημείο εκκίνησης για την εκδρομή σας στο Demre. Τα Μύρα, που σημαίνει «ο τόπος της Υπέρτατης Μητέρας Θεάς», ήταν μια αξιόλογη πόλη της εποχής, ιδιαίτερα όταν ο Άγιος Νικόλαος ήταν επίσκοπος». Αυτή η πόλη θα σας υποδεχτεί με τους γιγάντιους βραχώδεις τάφους κομμένους στα βράχια. Είναι αρκετά εύκολο στην πλοήγηση και συναρπάζει με τα εντυπωσιακά αριστουργήματά του. Θα πρέπει επίσης να επισκεφθείτε το θέατρο της αρχαίας πόλης. Με το μεγαλοπρεπές υδραγωγείο, η Αρχαία Πόλη των Ανδριάκων, γνωστή και ως το λιμάνι των Μύρων και ένας μικρός οικισμός, θα σας κλείνει το μάτι από μακριά. Κατά την επίσκεψή σας στην Αρχαία Πόλη του Andriake, η οποία ιδρύθηκε το 200 π.Χ. στις εκβολές του ποταμού Andriakos (Kokarçay), μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας ως Λύκιο».

Διαχρονική η Παναγία Σουμελά
Από τις 25 Μαΐου 2019, οπότε και άνοιξε μέρος της ιστορικής μονής, η Παναγία Σουμελά έχει δεχθεί δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Οι τουριστικές αρχές εξακολουθούν παίζουν το χαρτί της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, το οποίο μάλιστα τουρκικά δημοσιεύματα στην αγγλική γλώσσα αναφέρουν ως τουρκικό μοναστήρι.

Μάλιστα, πρόσφατα το πρακτορείο Anadolu έγραψε ότι «το παγκοσμίου φήμης μοναστήρι Σουμελά είναι μια από τις σημαντικές διαδρομές θρησκευτικού τουρισμού της Τουρκίας» με τη σεζόν να έχει ανοίξει από πολύ νωρίς: «Το μοναστήρι, το οποίο άνοιξε ξανά την 1η Μαΐου μετά την ολοκλήρωση της αναστήλωσης, φιλοξένησε 26 χιλιάδες 33 τουρίστες σε 22 ημέρες» αναφέρουν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.