Άγιος Νεκτάριος: Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα αποτελεί ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα του νησιού και τόπο έλξης για τους επισκέπτες του οι οποίοι συρρέουν στο σημείο κατά χιλιάδες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου για να προσκυνήσουν και να θεραπευθούν. Θεωρείται θαυματουργό καθώς ο Άγιος Νεκτάριος ή Νεκτάριος Πενταπόλεως ή Νεκτάριος Αιγίνης (1 Οκτωβρίου 1846 – 9 Νοεμβρίου 1920) είναι ένας σύγχρονος άγιος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ο οποίος πιστεύεται ότι πραγματοποίησε θαύματα ενώ βρισκόταν ακόμα εν ζωή.

Άγιος Νεκτάριος – 9 Νοεμβρίου: Το Μοναστήρι στην Αίγινα

Επιπλέον, το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα αποτελεί όχι μόνο ένα από τα μεγαλύτερα Μοναστήρια της Ελλάδας, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες ορθόδοξες εκκλησίες των Βαλκανίων. Αν και γνωστό στο ευρύ κοινό, λίγο κόσμος γνωρίζει την αληθινή ιστορία και σημασία του.

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου – Η λειτουργία του

Το Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου ξεκίνησε να λειτουργεί (επαναλειτούργησε για την ακρίβεια) από τον ίδιο τον Άγιο Νεκτάριο όταν έψαχνε έναν τόπο να στεγάσει ένα μοναστήρι για το τέλος της ζωής του, έναν «Εκκλησιαστικό Παρθενώνα», όπως έλεγε. Μαζί με 4 μοναχές οι οποίες επιθυμούσαν να μονάσουν υπό την πνευματική καθοδήγηση και εποπτεία του, βρήκε ένα παλαιό εγκαταλελειμμένο μοναστήρι στην Αίγινα στη θέση Ξάντος στο οποίο και αποφάσισε να στεγάσει τις 4 αυτές μοναχές και άλλες 3 που ήδη μόναζαν στο νησί.

Το μοναστήρι επαναλειτούργησε το 1904 υπό την καθοδήγηση του Αγίου Νεκταρίου, παρ’ ότι αυτός ακόμα βρισκόταν στη Ριζάρειο Σχολή – ο ίδιος εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί το 1908. Τη σημερινή μορφή του απέκτησε το χρονικό διάστημα 1973- 1994, με τους ντόπιους να χτίζουν πάνω στα ερείπια ενός βυζαντινού μοναστηριού. Η εκκλησία σήμερα διαθέτει δύο ψηλά καμπαναριά και τέσσερις σειρές από παράθυρα (με το χαρακτηριστικό κόκκινο τόξο) για επιστέγασμα. Στις μέρες μας κατοικούν στο Μοναστήρι 14 μοναχές.

Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης ο Προστάτης

Αν και ο Άγιος Νεκτάριος δεν είναι ο πολιούχος του νησιού (είναι ο Άγιος Διονύσιος ο Ζακυνθινός), σίγουρα οι ντόπιοι τον θεώρησαν προστάτη τους από την πρώτη στιγμή. Το ήθος και η διάθεση του να προσφέρει έγιναν σημείο αναφοράς.

Όταν ο Άγιος Νεκτάριος Αίγινας εγκαταστάθηκε στο νησί, παρά την προχωρημένη ηλικία του, δεν έπαψε ποτέ να εργάζεται είτε πνευματικά υπέρ της εκκλησίας και του τόπου, είτε και χειρωνακτικά.

Το έργο του είχε χαρακτήρα ποιμαντικό, λειτουργικό, λατρευτικό, εξομολογητικό και παρηγορητικό.

Οι Αιγινήτες θεωρούσαν πως ο Άγιος Νεκτάριος ήταν ένας εν ζωή Άγιος. Τα γεγονότα που περιγράφουν μέχρι και σήμερα οι μοναχές του μοναστηριού, επισκέπτες, πιστοί, φίλοι, ιερείς αλλά και οι κάτοικοι της Αίγινας, είναι πραγματικά μυστήρια και σίγουρα δικαιολογούν τη σημερινή δημοφιλία του μοναστηριού. Η μονή του Αγίου Νεκταρίου είναι σημαντικό και ιερό σημείο για τους Αιγινήτες.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.