Το εσπέρας της Δευτέρας 8 Νοεμβρίου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας, επί τη Εορτή του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου Επισκόπου Πενταπόλεως του θαυματουργού, μετά των Εγκωμίων αυτού.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Ακολουθίας ετίθετο προς προσκύνηση τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του προσφιλούς Αγίου.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα για τον Άγιο Νεκτάριο: «Πόσο μεγάλη χαρά λαμβάνουμε κάθε φορά, όλοι εμείς που προσερχόμαστε στην Εκκλησία για να ψάλλουμε την Ιερά Ακολουθία του Αγίου Νεκταρίου! Και αισθανόμαστε τόση χαρά γιατί ο Άγιος Νεκτάριος είναι ο δικός μας άνθρωπος, ένας νέος σχετικά Άγιος που εκοιμήθη στις αρχές του 20ού αιώνα. Είναι όμως ο Άγιος και του 21ου αιώνα και πάντων των αιώνων, γιατί ο Χριστός είναι Εκείνος ο οποίος δίδει την αγιότητα, ο Χριστός ο αυτός και χθες και σήμερον και εις τους αιώνας.

Είναι ένας ολοζώντανος Άγιος, διότι κάθε φορά που αιτούμαστε κάτι από αυτόν μας το δίδει πλουσιοπάροχα. Είναι ο Άγιος ο οποίος, με την αγάπη του για τον Χριστό και τον συνάνθρωπο, αντιμετώπισε τα πάντα στη δύσκολη ζωή του.

Ο Άγιος Νεκτάριος επέδειξε μεγαλοψυχία μπροστά σε όλες τις ποικίλες κατηγορίες, τις συκοφαντίες και τις ανηθικότητες που άκουγε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του έως και του θανάτου του. Για να μπορέσει να αντισταθεί και να σιωπά μπροστά στις τόσες κατηγορίες που δεχόταν καθημερινά, είχε βάλει κανόνα στον εαυτό του. Κάθε βράδυ, πριν κατακλιθεί, προσέπιπτε γονατιστός μπροστά στον Εσταυρωμένο και διάβαζε όλα τα τροπάρια του Μεγάλου Κανόνος.

Εφήρμοσε λοιπόν την στάση της σιωπής του Κυρίου μας απέναντι στις πολλές κατηγορίες που δέχθηκε προ της Σταυρώσεως. Όσες συκοφαντίες του προσήπταν οι άνθρωποι, τόσα στεφάνια του χάριζε ο Χριστός. Έτσι εξηγούνται και τα πολλά θαύματα που επιτελούσε ο Άγιος Νεκτάριος, όσο καιρό βρισκόταν εν ζωή».

Περαίνοντας την ομιλία του, τόνισε: «Να ξέρετε, αγαπητοί μου αδελφοί, ότι ο Άγιος Νεκτάριος, εξαιτίας των πολλών συκοφαντιών και των πολλών πειρασμών που εδέχθη στη ζωή του, έχει πολύ μεγάλη παρρησία προς τον Κύριο. Και επειδή ταπεινώθηκε και εξαθλιώθηκε στη ζωή του, εισακούει με μεγάλη ευαισθησία τα αιτήματα πάντων ημών.

Να του ζητούμε λοιπόν ό,τι θέλουμε, κυρίως όμως να του ζητούμε να μας δίδει την Πίστη και την αγάπη των Αγίων αλλά και τη δική του υπομονή, που τόσο έχουμε ανάγκη ιδιαίτερα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε όλους τους κινδύνους, τις θλίψεις και τους πειρασμούς που ευρίσκονται στο δρόμο μας προς την Βασιλεία των Ουρανών».

Μετά την απόλυση ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος τέλεσε Τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νεκταρίου, επί του μνήματος του αοιδίμου Αρχιερέως.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τρίτη 9 Νοεμβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου, Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρουσταλλένιας, στο Οροπέδιο Λασιθίου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κήρυξε τον Θείο Λόγο στους ευσεβείς χριστιανούς, ομιλώντας περί των αρετών του βίου του Αγίου Νεκταρίου.

Προ της απολύσεως τελέσθηκε μνημόσυνο του μακαριστού Αρχιμανδρίτου Δαμιανού Μπελέρη, επί τη συμπληρώσει τεσσαράκοντα ημερών από την προς Κυρίον εκδημία του. Ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στην διακονία του αγαπητού π. Δαμιανού στην Ιερά Μονή Παναγίας Κρουσταλλένιας καθώς και στον καλόν αγώνα που έδωσε ως Εφημέριος των χωρίων Λαγού και Πινακιανού προς το συμφέρον της τοπικής Εκκλησίας και των ανθρώπων του Οροπεδίου. Και ευχήθηκε όπως ο Κύριος αναπαύσει την ψυχή του μετά των αγίων και των δικαίων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.