Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως: Ολοζώντανος Μυροβλύτης και Θαυματουργός 100 Χρόνια από την Κοίμηση Του Αγίου! Ένας Αιώνας για τον Αιώνιο. O Άγιος Νεκτάριος είναι ο Άγιος του αιώνα μας, μα και της καρδιάς μας. Ο Άγιος της ταπείνωσης, της άνευ όρων αγάπης μα και της συγνώμης. Είναι ο Άγιος Του οποίου το γεμάτο αγάπη, πραότητα και ταπείνωση πρόσωπο δύναται γλυκάνει ως νέκταρ αληθινό κάθε κύτταρο της ψυχής μας και να μας οδηγήσει σε ουρανούς γαλήνιους, ειρηνικούς και φωτεινούς.

Διαβάστε επίσης το Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως 100 Χρόνια από την Κοίμησή του.

Η ζωή Του Αγίου Νεκταρίου μπορεί αν εμείς το επιθυμήσουμε να αποτελέσει φωτεινό οδοδείκτη στη ζωή μας μα και η πατερική αγκαλιά Του μπορεί να αποτελέσει βάλσαμο ψυχής για κάθε φουρτούνα και αντάρα του επίγειου βίου μας.

Ο Άγιος Νεκτάριος είναι Ο Άγιος του αιώνα μας. Το φετινό σωτήριο έτος 2020 είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νεκτάριο καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την κοίμησή Του (1920-2020). Ο Άγιος Νεκτάριος ανοίγει την χορεία Των Αγίων του εικοστού αιώνα. Ο Άγιος Νεκτάριος είναι Ένας Άγιος Οικουμενικός. Ένας Άγιος που τρέχει γοργά και αυταπάρνητα με την χάρη Του Χριστού Του Κυρίου και Θεού μας να θεραπεύσει, να βοηθήσει, να παρηγορήσει, να απαλύνει. Άπειρα τα θαύματά Του και κυρίως άπειρη η ευσπλαχνία Του. Ο νους ιλλιγγιά και η καρδιά σκιρτά μόλις επικαλεστεί Τον Άγιο Νεκτάριο, Τον Άγιο της καρδιάς μας. Τον Άγιο που πόνεσε μα δεν λύγισε, που συκοφαντήθηκε δολοφονικά κι όμως συγχώρεσε, Τον Άγιο που προτίμησε το μοναχικό σχήμα από το Επισκοπικό. Τον Άγιο που ζει κοντά μας.

Ας αναφερθούμε σύντομα στην Αγία ζωή Του. Ο Άγιος Νεκτάριος ονομαζόταν Αναστάσιος Κεφαλάς. Γεννήθηκε την 1 Οκτωβρίου 1846 στη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης. Γονείς του ήταν ο Δήμος (Δημοσθένης) και η Βασιλική (Μπαλού) Κεφαλά, και αποτελούσε το πέμπτο από τα έξι παιδιά της φτωχής οικογένειας. Ερχόμενος αντιμέτωπος με την δύσκολη πραγματικότητα της εποχής εκείνης σε ηλικία δεκατριών ετών μεταβαίνει στην Κωνσταντινούπολη για να εργαστεί και σπουδάσει. Αρχικά εργάζεται σε ένα συσκευαστήριο καπνού κάτω από βάναυσες συνθήκες. Η θεία κλίση Του όμως είναι εμφανής. Επάνω στα φύλλα του καπνού που προορίζονταν για πώληση γράφει κομμάτια Του Ευαγγελίου προκειμένου να ωφεληθούν πνευματικά όλοι όσοι θα τα προμηθεύονταν. Ας θυμηθούμε πως μικρός καθώς προσευχόταν με την γιαγιά του την σταματούσε να πει ο ίδιος την φράση διδάξω ανόμους τας οδούς σου και ασεβείς επί σε επιστρέψουσι από τον πεντηκοστό ψαλμό, γεγονός που δείχνει την θεία κλίση Του.

Κατόπιν μεταβαίνει στην Χίο, όπου το 1876 εκάρη μοναχός με το όνομα Λάζαρος και ένα χρόνο αργότερα εκάρη διάκονος με το όνομα Νεκτάριος. Ο Άγιος Νεκτάριος είχε κλίση στον μοναχισμό, τον οποίο ολόκαρδα επιθυμούσε να υπηρετήσει. Ταυτόχρονα είχε τεράστια φιλομάθεια και κλίση προς την μόρφωση και τα γράμματα. Με την βοήθεια του Πατριάρχη Σωφρονίου φοίτησε και διέπρεψε στην Θεολογική Σχολή Αθηνών. Κατόπιν τοποθετήθηκε γραμματέας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Χάρη στην ρητορική Του δεινότητα όμως γρήγορα έγινε ιεροκήρυκας και στις 15 Ιανουαρίου 1889 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Πενταπόλεως. Ο φθόνος όμως πολλών που έβλεπαν τα θεία χαρίσματά Του οδήγησε στο να εκδιωχθεί από Τον Μητροπολιτικό Θρόνο και να οδηγηθεί στην Αθήνα.

Η πείνα, η στέρηση, οι κακουχίες που διήλθε είναι απερίγραπτες. Ο Άγιος όμως υπέμεινε δίχως να αγανακτήσει, δίχως να επιτεθεί. Υπέμεινε καρτερικά. Ο Ίδιος Έλεγε Σταυρός μερίς του βίου μου. Ο Σταυρός είναι κομμάτι της ζωής μας και πηγή του αγιασμού μας. Δίχως Σταυρό πώς θα γευτούμε Παράδεισο και Αθανασία;

Κατόπιν ο Άγιος Νεκτάριος διακόνησε σε πολλές επαρχίες (Χαλκίδα, Φθιώτιδα, Φωκίδα). Στην αρχή υπέστη φρικτούς λοιδορισμούς όμως Ο Κύριος φανέρωνε Την Αγιότητά Του. Όλους τους αγαπούσε, όλους τους συνέδραμε, όλους τους βοηθούσε από τα πενιχρά του εισοδήματα και την αστείρευτη αγαπητική καρδιά Του. Συνέχεια συνέγραφε θεολογικά συγγράματα με σκοπό την ιεραποστολή και την πνευματική αφύπνιση και αναγέννηση των πιστών.

Εν συνεχεία διορίστηκε διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής όπου εργάστηκε με ταπείνωση να νουθετήσει τα νέα παιδιά, τα οποία υπεραγαπούσε. Καθάριζε μέχρι και τα αποχωρητήρια για να βοηθήσει στη σχολή. Καμιά εργασία δεν είναι ντροπή όπως υποστήριζε Ο Ίδιος.

Στο τέλος του βίου Του ιδρύει γυναικείο μοναστήρι στην Αίγινα, έναν παρθενώνα όπου εργάζεται αδιάκοπα τόσο πνευματικά όσο και χειρωνακτικά κουβαλώντας πέτρες και επιδιορθώνοντας ακόμα και τις παντόφλες των μοναχών. Τον κατηγορούν για ανηθικότητα και Εκείνος υπομένει δείχνοντας Τον Θεό στον Ουρανό.

Ταπεινός, ανεξίκακος κοιμάται οσιακά στις 9 Νοεμβρίου 1920 στο Αρεταίειο νοσοκομείο υπομένοντας δοξολογικά και καρτερικά την ασθένεια του καρκίνου του προστάτου. Το Άγιο Λείψανο Του μεταφέρεται Στην Αγία Τριάδα στον Πειραιά, όπου δεν του ανοίγουν καν την πόρτα να διαβαστεί. Μυροβλύζει και ο κόσμος κατακλύζει Το Άγιο Λείψανο Του. Οι άνθρωποι τον συκοφαντούν Εκείνος όμως Μυροβλύζει. Τόση λάσπη του έριξαν, τόσες πίκρες τον πότισαν, τόσες συκοφαντίες τίποτα όμως δεν στάθηκε ενώπιον Του. Ο Κύριος με Αγίασε επειδή συγχωρούσα και συγχωρώ όπως ομολόγησε Ο Ίδιος.

Καρκίνους θεραπεύει, δαιμόνια εκβάλλει, ψυχικά νοσήματα εξαφανίζει. ΟΥΔΕΝ ΑΝΙΑΤΟΝ ΔΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟΝ ΝΕΚΤΑΡΙΟΝ. Πόσο ευγνώμονες οφείλουμε να είμαστε Στον Κύριο μας Ιησού Χριστό που μας χάρισε ΕΝΑΝ ΆΓΙΟ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΑ ΜΑΣ να μας σκέπει, να μας οδηγεί στον δρόμο της Ουρανίου Πολιτείας, ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΑΣΤΕΡΙ; Δεν υπάρχει ψυχή που να επικαλεστεί Τον Άγιο Νεκτάριο και Ο Άγιος να ην τρέξει να την σκεπάσει, να την βοηθήσει. Εμφανίζεται σε ανθρώπους χωρίς καν να Τον επικαλεστούν, χωρίς να Τον γνωρίζουν.

Σε μια εποχή που η αγάπη είναι δυσεύρετη και η συγχώρεση θεωρείται αδυναμία ας βάλουμε φωτεινό παράδειγμα ζωής μπροστά μας Τον Άγιο Νεκτάριο. Ας γίνουμε ελεήμονες, πράοι, ταπεινοί και ανεξίκακοι όπως Εκείνος. Ο Άγιος μας έδειξε πως το Ευαγγέλιο Του Χριστού μας είναι εφαρμόσιμο αρκεί να αφεθούμε στην άνευ όρων αγάπη που διδάσκει η Εκκλησία μας και Το Ευαγγέλιο.

Ο Άγιος μας ζει είναι ολοζώντανος δίπλα μας, κοντά μας. Ένας αιώνας για έναν Άγιο αιώνιο. Ο Άγιος Νεκτάριος ας μας χαρίζει πάντα την ευλογία, την προστασία Του και την πατρική γεμάτη στοργή αγκαλιά Του.

Αμην!

Στον Άγιο Νεκτάριο της καρδιάς μας!

Ολυμπία Μαρία Ποντίκη
Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Κοινωνικής Θεολογίας ΕΚΠΑ, Νομικός

Άγιος Νεκτάριος

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.67 (3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.