Παρουσία του Κλήρου της Χίου, εκατοντάδων πιστών – μερικοί εξ αυτών μετέφεραν και τις ιερές εικόνες από το γειτονικό χωριό του Νεοχωρίου- αλλά και τον αρχών του νησιού, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Νέας Τρίτης, η εκδήλωση μνήμης για τους σφαγιασθέντες υπό τον Τούρκων το 1822, στη μαρτυρική Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά.

Με κατάνυξη και αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας, οι πιστοί συμμετείχαν στη Θεία Λειτουργία, στο σημείο όπου, το Πάσχα, 2 Απριλίου του 1822, δεκάδες Χιώτες, πολιορκημένοι εκκλησιάζονταν με λειτουργό τον γέροντα Ιερέα Ιάκωβο Μαύρο, όταν τις προσευχές τους διέκοψαν οι αλαλαγμοί της εφόδου των Τούρκων.

Λίγη ώρα αργότερα, η ιστορία θα καταγράψει με τα πλέον μελανά χρώματα, την πρώτη φάση της τουρκικής θηριωδίας με τις σφαγές να διαρκούν έως τις 4 Απριλίου 1822 κι επίκεντρο την πόλη της Χίου, τον Άγιο Μηνά και την Νέα Μονή.

Μία ημέρα αργότερα, μέχρι και τα μέσα Μαΐου ακολουθεί η δεύτερη φάση των σφαγών με επίκεντρο τον Ανάβατο, το Πιτυός και το Κάβο Μελανιός, ενώ στις 7 Ιουνίου μετά την πυρπόληση της ναυαρχίδας του Καρά Αλή από τον Κωνσταντίνο Κανάρη, οι σφαγές πλέον εξαπλώνονται και στα μέχρι τότε προστατευόμενα (εξαιτίας της Μαστίχας) Μαστιχοχώρια.

Φέτος, οι επετειακές εκδηλώσεις, τελέστηκαν υπό το ιστορικό Λάβαρο της Μονής Αγίας Λαύρας, του συμβούλου δηλαδή στο οποίο ορκίστηκαν οι επαναστατημένοι Έλληνες την 25η Μαρτίου του 1821 και το οποίο αποτέλεσε την πρώτη σημαία του επαναστατημένου Έθνους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναγνώστηκε ιστορική ομιλία από τον Μητροπολίτη Χίου Μάρκου ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Οι εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια θα κορυφωθούν στις 8 Μαίου στο Μελανιός.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.