Άγιος Μιχαήλ Μπακνανάς ο κηπουρός: Ο Άγιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1753 μ.Χ., όπου εξασκούσε το επάγγελμα του κηπουρού για τα προς το ζην.

Συκοφαντήθηκε ότι βοηθούσε τους κλέφτες μεταφέροντας πυρίτιδα με το γαϊδουράκι του και εν συνεχεία οδηγήθηκε στην φυλακή όπου υπέστη βασανιστήρια. Τελικά μαρτύρησε διά αποκεφαλισμού, στην ηλικία των 18 ετών, στους στύλους του Ολυμπίου Διός την 7η Ιουλίου του 1771 μ.Χ.

ΤΟΠΟΣ ΜΑΡΤΥΡΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΚΗΠΟΥΡΟΥ

Ο αποκεφαλισμός του Αγίου Μιχαήλ έλαβε χώρα επί των μαρμάρων της βορειοανατολικής πλευράς του αρχαίου ναού του Ολυμπίου Διός.

Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι σήμερα σε έναν από τους στύλους του αρχαίου ειδω-λολατρικού ναού σώζεται εγχάρακτη επιγραφή που μαρτυρεί και επιβεβαιώνει τον αποκεφαλισμό του Αγίου, και γράφει το ακόλουθο: «1771 Ιουλίου 9, απεκεφαλίσθη ο Πακνανάς Μιχάλης…».

Από το 2010 και εντεύθεν έχει καθιερωθεί να τελείται υπαίθρια Θεία Λειτουργία ανήμερα της εορτής του Αγίου,στον τόπο του ενδόξου μαρτυρίου του.

Την 7η Ιουλίου από 7ης έως 8ης πρωινής είναι δωρεάν η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο των στύλων του Ολυμπίου Διός διά τους πιστούς, προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’.
Τοῦ δολίου πατήσας εὐθαρσῶς τὰ φρυάγματα ἐν ἐσχάτοις ἔτεσι, μάκαρ, Ἰησοῦν ὡμολόγησας, αἱμάτων σου δὲ ῥείθροις, Μιχαήλ, ἡγίασας τὴν γῆν τῶν Ἀθηνῶν καί ὑπόδειγμα ἐδείχθης ἅπασιν εὐσεβέσι, πίστει κράζουσι· Δόξᾳ τῷ ποιητῇ σου καί Θεῷ, δόξα τῷ σέ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ποδηγέτην σέ στεῤῥόν ἡμῖν δωρήσαντι.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.