Άγιος Ματθίας ο Απόστολος: Ο Απόστολος Ματθίας είναι ένας εκ των δώδεκα αποστόλων του Ιησού Χριστού. Ο ίδιος δεν ανήκε στον άμεσο κύκλο των 12 μαθητών κατά τη διάρκεια του διδακτικού βίου του Κυρίου, αλλά στους 70 αμέσως επόμενους ακολούθους του (Λουκάς 10, 1. Πράξεις 1, 21) και ήταν αυτός που τελικά εξελέγη για να λάβει τη θέση του Ιούδα στο αποστολικό αξίωμα.

Άγιος Ματθίας ο Απόστολος: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 9 Αυγούστου

Εκτός της μαρτυρίας των Πράξεων των Αποστόλων διασώζονται ελάχιστες πηγές περί του Αποστόλου αυτού. Το όνομά του προέρχεται από σύντμηση στα ελληνικά καθώς στα εβραϊκά λέγεται Ματταθίας (Mattathiah), που σημαίνει δώρο του Γιαχβέ (Θεού). Πιθανώς ετυμολογικώς να προέρχεται από την ίδια ρίζα με το Ματθαίος.

Καινή Διαθήκη

Οι πληροφορίες για το βίο του Αποστόλου Ματθία είναι ελάχιστες και περιλαμβάνονται ουσιαστικά στις Πράξεις των Αποστόλων. Ο Ματθίας, σύμφωνα με το ιερό κείμενο, ήταν ο μαθητής που ανέλαβε τη θέση του Ιούδα στο στενό Αποστολικό κύκλο. Παρατηρούμε λοιπόν μέσα από την Καινή Διαθήκη και συγκεκριμένα τις πράξεις των Αποστόλων, όπου καταγράφεται η εσωτερική ζωή της πρώτης χριστιανικής εκκλησίας πως το θέμα της αντικατάστασής του ήταν θέλημα του Θεού, ενώ για την κοινότητα αποτελούσε θεολογική και ιστορική ανάγκη. Κατά τον Ι. Παναγόπουλο η πράξη αυτή προκρίθηκε για τρεις λόγους: Πρώτον διότι η πτώση του Ιούδα είχε προφητικώς εξαγγελθεί στην Παλαιά Διαθήκη, δεύτερον διότι ο Χριστός είχε ορίσει τον αριθμό των δώδεκα Αποστόλων ως κριτών του Ισραήλ και άρα ο αριθμός έπρεπε να μείνει ακέραιος και τρίτον διότι κατά την Πεντηκοστή ο αριθμός αυτός θα έπρεπε να έχει συμπληρωθεί αφού ήταν η σημαδιακή ημέρα της εσχατολογικής ολοκλήρωσης και πλουτισμού της εκκλησίας.

Η εκλογή του Ματθία στην κοινότητα της πρώτης εκκλησίας βρίσκεται στις Πράξεις των Αποστόλων (1, 15-26), όπως προειπώθηκε. Μέσα από την περιγραφή του ευαγγελιστή Λουκά διαπιστώνουμε πως ο Πέτρος σε μία σύναξη πιστών, στάθηκε ανάμεσα στα μέλη της κοινότητας για να τους μιλήσει, αναφέροντας πως είναι καθήκον τους να εκπληρώσουν τα λεγόμενα της Γραφής που εγράφησαν δια του Αγίου Πνεύματος, ώστε να πληρωθεί το κενό που άφησε ο Ιούδας. Μετά την ομιλία του, έγιναν οι δύο προτάσεις για την πλήρωση της θέσης αυτής. Η μία υποψηφιότητα ήταν ο Απόστολος Ματθίας και ο άλλος υποψήφιος ήταν ο Ιωσήφ, που ονομαζόταν και Βαρσσαβάς και που μετονομάστηκε σε Ιούστος. Μετά από επίκληση στον Ιησού τελέστηκε η διαδικασία της εκλογής. Έτσι τέθηκαν τα ονόματα των δύο υποψηφίων πάνω σε κλήρους, με το Ματθία να εκλέγεται. Η εκλογή έγινε κατά τον τύπο των εκλογών της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο Ματθίας σύμφωνα με την παράδοση κήρυξε το ευαγγέλιο στην Αιθιοπία, όπου βρήκε μαρτυρικό θάνατο. Άλλες παραδόσεις αναφέρουν ότι τόπος του μαρτυρίου του ήταν η Σεβαστούπολη ή πως λιθοβολήθηκε και αποκεφαλίστηκε στα Ιεροσόλυμα. Σύμφωνα επίσης με απόκρυφες πηγές, όπως οι “Πράξεις Ανδρέου και Ματθεία εις την πόλιν των ανθρωποφάγων”, ο Ματθίας διασώθηκε με θαυματουργικό τρόπο από τον Απόστολο Ανδρέα από τα χέρια Σκύθη ανθρωποφάγου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.