Ο Άγιος Λέων γεννήθηκε στη Ρώμη περί τα τέλη του 4ου αιώνος μ.Χ. και έζησε στα χρόνια των βασιλέων Μαρκιανού και Πουλχερίας (450 – 457 μ.Χ.).

Άγιος Λέων Πάπας Ρώμης: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας αύριο 18 Φεβρουαρίου

Διετέλεσε διάκονος των Επισκόπων Ρώμης Καλλίστου και Σίξτου (432 – 440 μ.Χ.) και εξαιτίας της πολλής αρετής, της συνέσεως και της καθαρότητας του βίου του χειροτονήθηκε Επίσκοπος Ρώμης στις 29 Σεπτεμβρίου του έτους 440 μ.Χ.

Κατά την Δ’ Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε στη Χαλκηδόνα, το έτος 451 μ.Χ., προσέφερε μεγάλη υπηρεσία στην ορθόδοξη αλήθεια διά της ενεργού και φωτισμένης συμβολής του. Απέστειλε σε αυτήν τέσσερις αντιπροσώπους του, η δε επιστολή την οποία απηύθυνε προς τη Σύνοδο καθόριζε με όλη την ακρίβεια και το φωτισμό του Αγίου Πνεύματος τη διδασκαλία της Εκκλησίας περί του προσώπου του Ιησού Χριστού και τις δύο φύσεις του Κυρίου, τη θεία και την ανθρώπινη.

Ο Άγιος Λέων κοιμήθηκε σε βαθύ γήρας στις 10 Νοεμβρίου 460 μ.Χ. με ειρήνη και η Σύναξή του ετελείτο στη Μεγάλη Εκκλησία.

Σταθερή γιορτή. Εορτάζει στις 18 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

Απολυτίκιον. Ήχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, ορθοδοξία, υπεστήριξας, την Εκκλησίαν, ως πολύφωνον του πνεύματος όργανον· εκ γαρ Δυσμών αναλάμψας ως ήλιος, αιρετικών την απάτην εμείωσας· Λέων Όσιε, Χριστόν τον Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημίν το μέγα έλεος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.