Άγιος Ισίδωρος Πηλουσιώτης: Η σωματική νηστεία χρειάζεται να συνοδοιπορεί με την πνευματική νηστεία… Λέει ένας άγιος άσκητής. «Καλύτερα να φας κρέας και να πιεις κρασί, παρά να φας τις σάρκες των αδελφών σου με τους ψιθύρους και την κατάκριση»

Άγιος Ισίδωρος ο Πηλουσιώτης: λόγια του Άγιου Ασκητή

Αν νηστεύεις από τις τροφές, γιατί τρως κρέατα με τις υβριολογίες; Γιατί είναι προτιμότερο να γεμίζεις την κοιλιά σου με τις τροφές, παρά να μολύνεσαι με τις υβριολογίες.

Αν λοιπόν απέχεις από τις τροφές και μολύνεσαι με τα κακόλογα, μοιάζεις με εκείνον που προσεύχεται λίγο και βλασφημεί πολύ.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 57.- ΣΤΟΝ ΠΑΛΛΑΔΙΟ Για την αυτάρκεια των τροφών.

Το σώμα, φίλε μου, έχει ανάγκη τροφής, και όχι απόλαυσης, ολιγάρκειας, και όχι κορεσμού, αυτάρκειας, και όχι πολυτέλειας. Γιατί οι πρώτες ωφελούν και την ψυχή και το σώμα, γεννώντας υγεία και δύναμη και καλή κατάσταση, ενώ οι δεύτερες βλάπτουν σοβαρά και τα δύο, όχι μόνο προκαλώντας βλάβη στην υγεία, αλλά και γεννώντας νοσήματα αφόρητα.

Και απόδειξη σαφής είναι, το ότι οι ολιγαρκείς ασκητές είναι πιο συνετοί και πιο σώφρονες και πιο υγιείς από εκείνους που προτιμούν τη μαλθακή ζωή.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 474.- ΣΕ ΝΕΩΤΕΡΟΥΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ Για την υπερηφάνεια.

Αν ασκητεύετε σύμφωνα με τους κανόνες, να μην υπερηφανεύεστε όταν νηστεύετε.
Αν όμως καυχιέστε γι΄ αυτό, τότε αυτό είναι πολύ περισσότερο από το να τρώτε κρέας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.