Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος: Ο πυρήνας της αναζήτησής μας εστιάζεται στην αξιολόγηση μιας αρχαίας παράδοσης που κυριαρχεί στη δύση και κυρίως από αυτήν εισήλθε στον χώρο της ορθόδοξης ανατολής.

Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος – Παράδοση

Η παράδοση αυτή, ταυτίζοντας τους δύο ομώνυμους αποστόλους, δηλαδή τους Ιούδα Ιακώβου και τον εκ των αδελφών του Κυρίου Ιούδα, τον καλούμενο αδελφόθεο, υποστηρίζει ότι:

Ένας από τους δώδεκα μαθητές του Κυρίου ήταν και αδελφός Του και συγγραφέας της Καθολικής Επιστολή Ιούδα είναι ο εκ των δώδεκα Ιούδας Ιακώβου (Λεββαίος ή Θαδδαίος).

Δεν είναι τυχαίο, το ότι οι υποστηρικτές της παράδοσης αυτής ταυτίζουν τους αδελφούς του Κυρίου Ιάκωβο και Ιούδα με τους ομώνυμους μαθητές Του, Ιάκωβο του Αλφαίου και Ιούδα Ιακώβου.

Το σημαντικό είναι ότι απόστολος ονομάζεται και ο αδελφός του Κυρίου, Ιάκωβος ο αδελφόθεος (Γαλατάς 1, 19). Ο χαρακτηρισμός μάλιστα αποδίδεται στο Α΄ Κορίνθιους. 9, 5 – 6 αθροιστικά στους αδελφούς του Κυρίου, ως σημαντική ομάδα του ευρύτερου χορού των αποστόλων.

Άγιος Ιούδας ο Θαδδαίος Εορτή

Η εορτή της 19 Ιουνίου είναι αφιερωμένη στον άγιο απόστολο Ιούδα τον αδελφόθεο, ενώ η εορτή της 21 Αυγούστου είναι αφιερωμένη στον άγιο απόστολο Ιούδα τον Λεββαίο ή Θαδδαίο, τον εκ του κύκλου των δώδεκα μαθητή του Κυρίου.

Το γεγονός τέλος ότι η τυπική διάταξη της εορτής αποδίδει στον εορταζόμενο απόστολο Θαδδαίο το κοινό για τους μαθητές του Κυρίου αρχαίο απολυτίκιο «…Απόστολε άγιε Θαδδαίε, πρέσβευε τω ελεήμονι Θεω…», αποδεικνύει ότι η ακολουθία της 21 Αυγούστου είναι αφιερωμένη στον μαθητή του Χριστού άγιο απόστολο Ιούδα Ιακώβου, τον αποκαλούμενο Λεββαίο ή Θαδδαίο

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.