ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΩΣΣΟΣ: Ο Ιερός Ναός του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου στο Νέο Προκόπιο της Εύβοιας λειτουργεί ως Προσκυνηματικός, κάτω από την άμεση εποπτεία της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Το Ευαγές τούτο Ίδρυμα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο από τον εκάστοτε Μητροπολίτη Χαλκίδος ως Πρόεδρο, ένα Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος και τρεις έγκριτους πολίτες ως μέλη, διοριζόμενα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη.

Το Ιερό Προσκύνημα επιτελεί ένα σπουδαιότατο πνευματικό και κοινωνικό έργο. Χωρίς υπερβολή, αποτελεί μια όαση, που αναπαύει και αναζωογονεί τους προσκυνητές, οι οποίοι ζουν καθημερινά μέσα στην πολύβουη έρημο της σύγχρονης αφιλίας.

Η χάρη του ιερού λειψάνου πλημμυρίζει τους πιστούς, παραμυθεί και γαληνεύει τις καρδιές τους γεμίζοντάς τες με αναστάσιμη ελπίδα, καλλιεργεί δε λογισμούς και διάθεση μετανοίας.

Οι κατανυκτικές Ιερές Ακολουθίες και κυρίως η Θεία Λειτουργία, τονώνουν την προσευχητική τους διάθεση και τη λαχτάρα για προσέλευση και μετοχή στο άγιο Ποτήριο, ώστε πραγματικά να κοινωνούν με το Θεό και να λυτρώνονται από την αγχωτική μέριμνα εμπιστευόμενοι χαρούμενα τη ζωή τους στα χέρια Του.

Το παράδειγμα εξάλλου του αγίου τους διδάσκει την άρση του Σταυρού και την αντιμετώπιση των ανιαρών του βίου με υπομονή, την προτίμηση της αρίστης ζωής, την περιπετειώδη και μαρτυρική οδό της ελευθερίας και του αγιασμού, αντί της γήϊνης τρυφής και πρόσκαιρης ευτυχίας.

Ακόμη στο ιερό εξομολογητήριο του Ιερού Προσκυνήματος απελευθερώνεται ο προσερχόμενος κουρασμένος αμαρτωλός από το δυσβάστακτο φορτίο των αμαρτιών και των ενοχών του και αποκαθίσταται η κοινωνία του με το Θεό, το συνάνθρωπο και τον εαυτό του.

Έχοντας εμπρός του κανόνα πιστότητος, μέτρο ταπεινώσεως και υπερυψώσεως τον όσιο, τον ομολογητή, τον μάρτυρα, απαλάσσεται, εάν έχει το κουράγιο και τη δύναμη των πνευματικών αισθήσεων, από τη γοητεία, η οποία συνοδεύει το μύθο του τελείου εαυτού του και προνομιακά απελπισμένος πλέον, ρίχνει την ύπαρξή του και την απόγνωσή της ψυχής του στο πέλαγος της θείας ευσπλαγχνίας…!!!

Εκτός, όμως, από την πνευματική ανάπαυση, ξεκουράζεται στο σύγχρονο και ευπρεπέστατο ξενώνα και το ταλαιπωρημένο σώμα του ταξιδιώτη προσκυνητή.

Είναι πολύ παλιά, μα και ανθρώπινη, η θέση της Εκκλησίας να αναπαύει και σωματικά όσους θέλει να ωφελήσει ψυχικά.

Ο ξενώνας αυτός θεμελιώθηκε το 1977 και εγκαινιάσθηκε το 1989, από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Χαλκίδος κυρό Χρυσόστομο Α (Βέργη).

Είναι δυναμικότητος 160 κλινών και περιλαμβάνει εκτός από τα υπνοδωμάτια και αίθουσες διαλέξεων και συνεδρίων, Μουσείο, τραπεζαρίες κ.λπ. βοηθητικούς χώρους.

Μέχρι σήμερα, μεταξύ άλλων, έχει φιλοξενήσει Ιερατικά Συνέδρια, Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις, που διεξάγονται υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος για την αντιμετώπιση των αιρέσεων και των παραθρησκευτικών ομάδων, αλλά και λειτουργικά συμπόσια και εκδηλώσεις.

Όμως το Ιερό προσκύνημα, εκτός των ανωτέρω, επιτελεί και άλλης μορφής σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο.

Ενισχύει σημαντικά το προνοιακό έργο της Ιεράς Μητροπόλεως. Συνδράμει οικονομικά τη λειτουργία όλων των Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων της, ενώ αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια πηγή χρηματοδοτήσεως ενός σπουδαιότατου και πολυδάπανου εκκλησιαστικού έργου: της ανεγέρσεως και λειτουργίας των κατασκηνωτικών εγκαταστάσεων στην παραθαλάσσια περιοχή «Ταξιάρχης» Ηλίων, σε έκταση 46 στρεμμάτων, οι οποίες φιλοξενούν κάθε χρόνο 800 παιδιά σε 6 κατασκηνωτικές περιόδους.

Ενισχύει, ακόμη, πολλές περιπτώσεις απόρων φοιτητών, ασθενών και λοιπών αναξιοπαθούντων, μεριμνά για την έκδοση επιστημονικών συγγραμάτων και άλλων ωφέλιμων βιβλίων και φροντίζει για τη μελέτη και εκτέλεση κοινωφελών έργων στην περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Προκοπίου,ένώ ήδη άρχισε η μετατροπή του παλαιού Ξενώνος του Ι. Προσκυνήματος σε ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.

Ο προσκυνητής, φέυγοντας από το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου, επιστρέφει «εις τα οικεία» ανανεωμένος και μεταμορφωμένος, όπως οι άγιοι Απόστολοι από το όρος Θαβώρ, για να συνεχίσει με νέες δυνάμεις τον αόρατο πόλεμο μέσα στην καθημερινή ασφάλτινη πραγματικότητα και να έχει με τις πρεσβείες του οσίου νικηφόρα έκβαση.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.