Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια το 344 μ.Χ. Γονείς του ήταν ο Σεκούνδος και η Ανθούσα, η οποία τον μεγάλωσε μόνη της αφού ο σύζυγός της απεβίωσε λίγο μετά την γέννηση του Ιωάννη.

Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας στις 13 Νοεμβρίου

Φοίτησε στην φημισμένη ρητορική σχολή του Λιβάνιου και έπειτα σπούδασε δικηγορία, επάγγελμα το οποίο άσκησε για σύντομο χρονικό διάστημα.

Μετά τις σπουδές του ασκήτεψε σε σπηλιά για έξι ολόκληρα χρόνια, όπου τρεφόταν ελάχιστα και μελετούσε αδιάκοπα. Το 381 μ.Χ. επέστρεψε στην γενέτειρά του, όπου χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και ανέπτυξε σπουδαίο έργο, με αποτέλεσμα να αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης.

Από τη θέση του Αρχιεπισκόπου αγωνίστηκε με πάθος για την εξυγίανση της Εκκλησίας και καταδίκαζε τις αυθαιρεσίες πολιτικών και κληρικών. Μάλιστα δεν δίστασε να ασκήσει έντονη κριτική στην αυτοκράτειρα Ευδοξία, με συνέπεια να εξοριστεί και να πεθάνει από κακουχίες στα Κόμανα του Πόντου, το 407 μ.Χ.

Ο Ιωάννης υπήρξε εξέχουσα προσωπικότητα της Χριστιανοσύνης, Οικουμενικός Διδάσκαλος και ένας από τους Τρεις Ιεράρχες. Διακρίθηκε για το φιλανθρωπικό, ποιμαντικό και συγγραφικό του έργο. Εξαιτίας της ωραιότητας των λόγων του ονομάσθηκε Χρυσόστομος.

Η Θεία Λειτουργία που τελείται κάθε Κυριακή στις Εκκλησίες αποτελεί το πιο φημισμένο έργο του. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Ιβήρων Αγίου Όρους, Προυσού Ευρυτανίας και Κύκκου Κύπρου και στη Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.

Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη χριστιανική Εκκλησία στις 13 Νοεμβρίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον

Ἦχος πλ. δ’.

Ἡ τοῦ στόματός σου καθάπερ πυρσός ἐκλάμψασα χάρις, τὴν οἰκουμένην ἐφώτισεν, ἀφιλαργυρίας τῷ κόσμῳ θησαυροὺς ἐναπέθετο, τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἀλλὰ σοῖς λόγοις παιδεύων, Πάτερ, Ἰωάννη Χρυσόστομε, πρέσβευε τῷ Λόγῳ Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τὰς ψυχὰς ἡμῶν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.