Όσιος Ιλαρίων ο νέος, ηγούμενος Μονής Δαλμάτων: Τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε τον Όσιο Ιλαρίων, τον λεγόμενο νέο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δαλμάτων και μεγάλο ασκητή της Εκκλησίας.

Άγιος Ιλαρίων ο νέος: Μεγάλη γιορτή της ορθοδοξίας σήμερα 6 Ιουνίου

Γεννήθηκε το 775 μ.Χ. στην Καππαδοκία από απλούς και ευσεβής γονείς. Από εκείνους διδάσκεται τις πρώτες αλήθειες της Χριστιανικής πίστης. Όταν φθάνει στην ώριμη ηλικία, απομακρύνεται στην Μονή της Ξηρονησίας της Κωνσταντινούπολης. Με αυστηρή νηστεία και προσευχή, διδάσκεται ταυτόχρονα το θείο Λόγο.

Αργότερα, πηγαίνει στην Μονή Δαλμάτων, όπου λαμβάνει το μοναχικό σχήμα. Έπειτα από δέκα χρόνια, εκλέγεται και παμψηφεί γίνεται ηγούμενος της Μονής

Όταν ο Λέων ο Αρμένιος γίνεται αυτοκράτορας, επανέρχεται ο διωγμός των εικονολατρών. Από τους πρώτους που αντιτάχθηκε σθεναρά και με θάρρος στην ασέβεια του αυτοκράτορα, ήταν ο Ιλαρίων. Από εκεί και πέρα, ο αυτοκράτορας θα τον κυνηγήσει, θα τον εξορίσει και θα τον βασανίσει.

Όμως, η αυτοκράτειρα Θεοδώρα, το 842 μ.Χ., επαναφέρει και αναστηλώνει τις εικόνες. Ο Ιλαρίων επιτέλους επιστρέφει στην Μονή όπου ζει για άλλα τρία χρόνια, μέχρι το 845 μ.Χ., οπότε και κοιμάται οσιακά.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’. Τοῦ λίθου σφραγισθέντος.
Τῶν λόγων τοῦ Κυρίου τὴν χάριν γεωργήσας, ἤνθησας καθάπερ ἔλαια, παμμάκαρ Ἰλαρίων, ἐλαίω τῶν θείων ἀρετῶν, καὶ τῆς ὁμολογίας σου σοφέ, ἰλαρύνων τᾶς καρδίας καὶ τᾶς ψυχᾶς, τῶν πίστει σοὶ ἐκβοώντων δόξα τῷ δεδωκότι σοὶ ἰσχύν, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντη, δόξα τῷ ἐνεργούντι διά σου, πάσιν ἰάματα.

Έτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ δ’.
Ἐν σοὶ Πάτερ ἀκριβῶς διεσώθη τὸ κατ᾽ εἰκόνα· λαβὼν γὰρ τὸν σταυρόν, ἠκολούθησας τῷ Χριστῷ, καὶ πράττων ἐδίδασκες, ὑπερορᾷν μὲν σαρκός, παρέρχεται γάρ· ἐπιμελεῖσθαι δὲ ψυχῆς, πράγματος ἀθανάτoυ· διὸ καὶ μετὰ Ἀγγέλων συναγάλλεται, Ὅσιε Ἰλαρίων τὸ πνεῦμά σου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.