ΑΓΙΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ ΤΣΑΛΙΚΗΣ: Πάνω από 30.000 πιστοί από όλα τα μέρη της Ελλάδος αναμένεται να προσέλθουν το Σαββατοκύριακο 2 - 3 Ιουνίου στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ στην Εύβοια, στους εορτασμούς για την Αγιοκατάταξη του Άγιου Γέροντα Ιακώβου Τσαλίκη παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης

Ιστορική ημέρα για την Ορθοδοξία η 2η και 3η Ιουνίου 2018. Στους επίσημους εορτασμούς για την αγιοκατάταξη του Αγίου Ιακώβου, στην Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ στις Ροβιές Ευβοίας θα παρευρεθούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος όπως πρώτο είχε αποκαλύψει το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE από τις 2 Απριλίου στο άρθρο Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης ΄΄ενώνει΄΄ Βαρθολομαίο-Ιερώνυμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Οικουμενικός Πατριάρχης και Αρχιεπίσκοπος θα έχουν μια δίωρη κατ ιδίαν συνάντηση κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος όλα τα θέματα που μέχρι στιγμής ταλανίζουν τις σχέσεις του Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE θα βρίσκεται από την Παρασκευή το απόγευμα στην Ιερά Μονή και θα μεταδώσει λεπτό προς λεπτό τις ιστορικές στιγμές από την Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ.

Σε επικοινωνία που είχαμε νωρίτερα με αστυνομικές πηγές της περιοχής μας ανέφεραν ότι αναμένονται δεκάδες άτομα (πάνω από 30.000) από όλη την Ελλάδα, εκατοντάδες πούλμαν, και ως εκ τούτου εξέδωσε οδηγία η Τροχαία για την τροποποίηση της κυκλοφορίας, πέριξ της Ιεράς Μονής Οσίου Δαυίδ, το Σάββατο και την Κυριακή.

Η κίνηση των οχημάτων με κατεύθυνση την Μονή Οσίου Δαυίδ θα πραγματοποιείται ελεγχόμενα και μόνο από την Ε.Ο. Ροβιών-Ιστιαίας.

– Η στάθμευση των οχημάτων θα πραγματοποιηθεί στους χώρους που θα υποδείξουν οι τροχονόμοι.

– Η αποχώρηση όλων των επιβατικών οχημάτων θα πραγματοποιηθεί μετά την αποχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχου και σύμφωνα με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

– Η αποχώρηση όλων των λεωφορείων θα πραγματοποιηθεί μετά την αποχώρηση του Οικουμενικού Πατριάρχου και σύμφωνα με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

– Κατά τις ώρες 17:30-18:15 και 20:30-21:15 του Σαββάτου, θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στις οδούς περιμετρικά της Μονής Οσίου Δαυίδ.

– Κατά τις ώρες 6:15-7:00 και 11:30-12:15 της Κυριακής, θα υπάρξει πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων στις οδούς περιμετρικά της Μονής Οσίου Δαυίδ.

Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης – Θείες εμπειρίες και σημεία αγιότητος

Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης ως λειτουργός αξιώθηκε από τον Θεό και είχε θείες εμπειρίες. Έλεγε: «Να ξέρατε την ώρα του Χερουβικού, πως κατεβαίνουν οι Άγγελοι μέσα στο ιερό! Πολλές φορές αισθάνομαι τις φτερούγες τους να με χτυπούν».

Κι άλλη φορά ήταν τόσο το πλήθος των Αγγέλων που τους είπε: «Με συγχωρείτε Άγιοι Άγγελοι, στη Μεγάλη Είσοδο κάντε λίγο τόπο να περάσω». Άλλη φορά είδε Αγγέλους εκεί που μνημόνευε στην Αγία Προσκομιδή να παίρνουν τις μερίδες υπέρ ων βγήκαν οι μερίδες αυτές ζώντων τε και κοιμημένων και να πηγαίνουν τις μερίδες αυτές και να τις εναποθέτουν ως προσευχή στα πόδια του Δεσπότου Χριστού και μάλιστα τονίζοντας τη μεγάλη αυτή αξία που έχει η μνημόνευση στην Προσκομιδή από τους Ιερείς, μας έλεγε και για την περίπτωση της μητέρας του. Έλεγε:

«Τη μητέρα μου είχα αξιωθεί να τη δω ότι βρίσκεται σε άγιο τόπο. Ήταν αγία γυναίκα. Εγώ τη μνημόνευα καθημερινώς.

Κάποια μέρα που τελείωσε η Θεία Λειτουργία και πήγα στο Κελλάκι μου για να αναπαυθώ, ήρθε το πνεύμα, η ψυχή της μητέρας μου και μου λέει· “παιδί μου Ιάκωβε, σήμερα ξέχασες να με μνημονεύσεις”. “Πότε μητέρα –της λέω– κάθε μέρα σε μνημονεύω και μάλιστα την καλύτερη μερίδα σού βγάζω”.

“Όχι, παιδί μου, σήμερα με ξέχασες και η ψυχή μου δεν αναπαύεται τόσο όσο αναπαυόταν τις άλλες ημέρες”». Παρ’ όλο που είχε αξιωθεί να τη δεί στον τόπο του Παραδείσου, στην αγκαλιά του Θεού, εν τούτοις η μνημόνευση στην Προσκομιδή της επρόσθετε επιπρόσθετη ανάπαυση.

Και ως Πνευματικός επίσης είχε θείες εμπειρίες. Είχε αξιωθεί από τον Θεό να βλέπει τις ψυχές των ανθρώπων και βέβαια στον κάθε ένα φερόταν με πολλή διάκριση και με πολλή αγάπη. Και όπου έβλεπε μετάνοια και συντριβή καρδίας, με πολλή μεγάλη επιείκεια.

Δεν αδιαφορούσε για την εφαρμογή των Ιερών Κανόνων, αλλά τους εφήρμοζε με πολλή αγάπη. Παραδείγματος χάριν έλεγε: «Αν ερχόταν κάποια γυναίκα η οποία από διάφορες αιτίες είχε κάνει έκτρωση και είχε σκοτώσει δυό, τρία, πέντε, δέκα παιδιά», αφού της εξηγούσε με πολλή αγάπη, δεν της επέβαλε κανόνα, αλλά της έλεγε· «έλα παιδί μου να σε ξαναδώ.

Πως πας στον γιατρό και σού δίνει ένα φάρμακο για την πάθησή σου και σού λέει έλα να σε ξαναδώ και ανάλογα με την πορεία σου θα τα πούμε, έτσι κι εσύ έλα και θα τα πούμε πάλι». Και σιγά σιγά την έφερνε στο να κατανοήσει το μέγεθος της αμαρτίας και να ρίξει έστω ένα δάκρυ μετανοίας για να τη συγχωρήσει ο Πανάγαθος Θεός. Εκεί που δεν άκουγαν και οι δυό Γεροντάδες τη λέξη «θα προσπαθήσω έστω», δεν διάβαζαν συγχωρητική ευχή.

Ο Άγιος Ιάκωβος Τσαλίκης αποκάλυπτε τις σκέψεις μας, τις αμαρτίες μας πριν του τις πούμε στην εξομολόγηση, με πολύ διακριτικό τρόπο λέγοντας πολλές φορές: «Ήλθε παιδί μου ένας Μοναχός σήμερα και μου είπε αυτά και αυτά». Και όλα αυτά που έλεγε αφορούσαν εσένα.

Και βέβαια, όλες οι άλλες αρετές που ανέφεραν, τόσο ο ποιμενάρχης μας άγιος Χαλκίδος και ο σεβαστός Καθηγητής, αλλά και αυτά που περιέγραψε ο άγιος Βεροίας, παρ’ όλο που δεν τον γνώρισε, όμως εμείς διακρίναμε στον άγιο Βεροίας – με συγχωρείτε που θα το πω– μια μεγάλη ευλάβεια σε αυτόν τον άγιο Γέροντα.

Όλοι οι πατέρες πρόσεξαν και το έλεγα στον άγιο Χαλκίδος όταν κατεβαίναμε. Όταν ήρθε για πρώτη φορά συνοδευόμενος από χριστιανούς της επαρχίας του στο Μοναστήρι μας, γονάτισε με πολλή ευλάβεια στον τάφο του αγίου Γέροντος και προσευχήθηκε με την καρδιά του κι έδειξε τον σεβασμό και την αγάπη του και αυτή η εκδήλωση που σήμερα γίνεται προς τιμήν του Γέροντα με θεοφώτιστη απόφαση του αγίου Βεροίας όπως τόνισε ο άγιος Χαλκίδος, νομίζω ότι κάτι σημαίνει.

Κοιτάζοντας αυτές τις μέρες τους φακέλλους του Γέροντος επ’ ευκαιρία αυτής της θεοφώτιστης σκέψεως του αγίου Βεροίας, είδα ότι υπάρχουν ολάκεροι φάκελλοι με μαρτυρίες πιστών, θαύματα και με εμφανίσεις επιθανάτιες του Γέροντος Ιακώβου σε πλήθος ανθρώπων.

Μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν αυτό που από την πρώτη στιγμή της κοιμήσεώς του ένας άλλος άγιος της εποχής μας, ο π. Πορφύριος είχε πεί:

«Σήμερα κοιμήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους αγίους του αιώνος μας. Είχε μέγα προορατικό και διορατικό χάρισμα τα οποία με την ταπείνωσή του έκρυβε επιμελώς».

Το ίδιο είχε πεί και ο Γέροντας Παίσιος: «Ο Γέροντας Ιάκωβος είναι ο πιο ταπεινός άνθρωπος στην Ελλάδα. Και βλέπει κανείς όσο ζούσε πόσο μεγάλη παρρησία είχε η προσευχή του».

 

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-5)
  1. Nia Xin 5 χρόνια πριν

    Δοξασμενο το ονομα του και να πρεσβευει παντοτε για ολους τους ανθρωπους ο Οσιος Ιακωβος

    ΑπάντησηΆκυρο
  2. Nia Xin 5 χρόνια πριν

    Δοξασμενο το ονομα του και να πρεσβευει παντοτε για ολους τους ανθρωπους ο Οσιος Ιακωβος

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.