ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ : Πλήθος κόσμου αυτήν την ώρα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αμαρουσίου στην Ιερά Αγρυπνία.

Με κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους ευσεβών πιστών τελείται σήμερα, απόγευμα Παρασκευής 24 Ιανουαρίου 2020, Ιερά Αγρυπνία επί τη εορτή της μνήμης του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, ιερουργούντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ Σαράντη Σαράντου.

ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ : Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό, κωμόπολη της Καππαδοκίας, από τον Γρηγόριο, επίσκοπο Ναζιανζού (1η Ιανουαρίου) και την Νόννα (5 Αυγούστου).

Έχει δύο αδέρφια: τον Καισάρειο (βλέπε 9 Μαρτίου) και τη πασίγνωστη για την ευσέβειά της αδερφή Γοργονία (βλέπε 23 Φεβρουαρίου).

Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος-25/1: Στη Ναζιανζό, διδάσκεται τη στοιχειώδη εκπαίδευση, ενώ τη μέση στη Καισάρεια, όπου γνωρίζεται με το συμμαθητή του Μέγα Βασίλειο (βλέπε 1 Ιανουαρίου).

Έπειτα, πηγαίνει κοντά σε περίφημους διδασκάλους της ρητορικής στη Παλαιστίνη και στην Αλεξάνδρεια και, τέλος, στα Πανεπιστήμια της Αθήνας. Οι σπουδές του διήρκεσαν 13 ολόκληρα χρόνια (από 17 έως 30 ετών).

Μετά τις σπουδές στην Αθήνα ο Γρηγόριος επιστρέφει στη πατρίδα του μονολότι του πρόσφεραν έδρα Καθηγητή Πανεπιστημίου. Εκεί, ο πατέρας του, επίσκοπος Ναζιανζού, τον χειροτονεί πρεσβύτερο.

Η συνέχεια στο άρθρο Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος-25/1: Βίος, έργο, ιστορία, λείψανα στο βίντεο του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.92 (13 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.