Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος: Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος είναι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Ιωάννη το Χρυσόστομο. Γεννήθηκε το 329 μ.Χ. στην Αριανζό της Καππαδοκίας, ένα μικρό χωριό κοντά στην Ναζιανζό, γι'αυτό και ονομάστηκε Ναζιανζηνός.

Άγιος Γρηγόριος Θεολόγος: Μεγάλη γιορτή αύριο 25 Ιανουαρίου

Ο πατέρας του Γρηγόριος και η μητέρα του Νόννα τον ανέθρεψαν σύμφωνα με τις επιταγές του χριστιανισμού. Όταν τελείωσε τις σπουδές του σε ηλικία 30 ετών, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος από τον πατέρα του Γρηγόριο, ο οποίος ήταν επίσκοπος Ναζιανζού.

Αργότερα, σε ηλικία 43 ετών, χειροτονήθηκε επίσκοπος Σασίμων από τον συμμαθητή του και αρχιεπίσκοπο Καισαρείας Μέγα Βασίλειο.

Το 381 μ.Χ., ο Άγιος Γρηγόριος εκλέγεται αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως από την δεύτερη Οικουμενική Σύνοδο και αργότερα Πρόεδρος της Συνόδου, θέσεις από τις οποίες θα παραιτηθεί και θα επιστρέψει στην Καππαδοκία. Ο Γρηγόριος υπήρξε σπουδαία προσωπικότητα της Εκκλησίας με πλούσιο συγγραφικό έργο.

Είναι γνωστός για τους περίφημους πέντε θεολογικούς λόγους του ενάντια στους οπαδούς του Αρείου και του Μακεδονίου. Κοιμήθηκε ειρηνικά το 390 μ.Χ. σε ηλικία 61 ετών. Η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία τιμά τη μνήμη του στις 25 Ιανουαρίου εκάστου έτους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος α’.
Ὁ ποιμενικός αὐλός τῆς θεολογίας σου, τάς τῶν ῥητόρων ἐνίκησε σάλπιγγας· ὡς γάρ τά βάθη τοῦ Πνεύματος ἐκζητήσαντι, καί τά κάλλη τοῦ φθέγματος προσετέθη σοι. Ἀλλά πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, Πάτερ Γρηγόριε, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.