Μέσα στη μεγάλη χορεία των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας από τους πρώτους στη σειρά και πιο αρχαίους είναι ο άγιος Γρηγόριος επίσκοπος Νεοκαισαρείας ο θαυματουργός, του οποίου η Εκκλησία εορτάζει και τιμά την ιερή μνήμη στις 17 Νοεμβρίου. Πολλοί από τους Αγίους της Εκκλησίας έχουν τον τίτλο του θαυματουργού, μα για τον άγιο Γρηγόριο, το θαυματουργός είναι το δεύτερο όνομά του

Άγιος Γρηγόριος Νεοκαισαρείας – 17 Νοεμβρίου

Λέμε για τον άγιο Νικόλαο και για τον άγιο Σπυρίδωνα και για πολλούς άλλους Αγίους, χωρίς και να προσθέτωμε πάντα το θαυματουργός, μα για τον άγιο Γρηγόριο, επίσκοπο Νεοκαισαρείας, ποτέ δεν λέμε μόνο το όνομά του, αλλά πάντα προσθέτουμε και το θαυματουργός. Ίσως όμως και για να τον ξεχωρίσουμε μεταξύ πολλών άλλων αγίων Γρηγορίων της Εκκλησίας.

Τα πρώτα χρόνια – Οι σπουδές δίπλα στον Ωριγένη

Ο άγιος Γρηγόριος ο θαυματουργός γεννήθηκε το 210 και πέθανε ειρηνικά το 270 στη Νεοκαισάρεια του Πόντου από επιφανείς, αλλά εθνικούς γονείς. Ωρφάνεψε μικρός από πατέρα και η μητέρα του, μαζί με τον αδελφό του Αθηνόδωρο, τους εσπούδαζε και τους ετοίμαζε για το επάγγελμα του δικηγόρου. Θέλοντας να συμπληρώσουν τις σπουδές των, οι δυό αδελφοί ξεκίνησαν για να πάνε στη Βηρυτό και πέρασαν από την Καισαρεία της Παλαιστίνης. Εκεί συνάντησαν το μεγάλο διδάσκαλο της αρχαίας Εκκλησίας Ωριγένη. Οι δύο αδελφοί θαύμασαν τη διδασκαλία και την αρετή του ασύγκριτου διδασκάλου, ώστε αφήκαν τις σπουδές των στα νομικά κι έμειναν στην Καισάρεια πέντε χρόνια.

Βαπτίστηκε Χριστιανός μαζί με το αδελφό του

Τελειώνοντας οι δυό αδελφοί τις σπουδές των κοντά στον Ωριγένη, βαπτίσθηκαν κι έγιναν χριστιανοί. Αλλά πριν αναχωρήσουν για την πατρίδα τους, ο Γρηγόριος, για να εκφράση την ευγνωμοσύνη του και όλων των συσπουδαστών του προς το διδάσκαλό τους τον Ωριγένη, έκαμ’ ένα περίφημο χαριστήριο λόγο, που έμεινε ξεχωριστός στην εκκλησιαστική και πατερική φιλολογία. Την ημέρα που πρωτοάκουσαν τον Ωριγένη, ο άγιος Γρηγόριος την ονομάζει πρώτη ημέρα της ζωής των «Τιμιωτάτη πασών, όντως ημίν πρώτη, ότε ημίν πρώτον ο αληθινός ανατέλλειν ήλιος ήρξατο». Και περιγράφει ύστερα τον Ωριγένη ως αληθινό και μοναδικό διδάσκαλο, που δίνει τα πάντα για τους μαθητές του· «άπασαν προσήγε την παρ’ αυτού τέχνην και επιμέλειαν και κατειργάσατο ημάς».

Τέτοια περιστατικά και τέτοια κείμενα δεν πρέπει να τα προσπερνάμε απαρατήρητα, γι’ αυτό θα επιμείνωμε τώρα στα λόγια αυτά του αγίου Γρηγορίου. Και πρώτα θα τα εξηγήσουμε στη γλώσσα μας. Η ημέρα, λέγει, που γνωρίσαμε και πρωτοακούσαμε το διδάσκαλό μας είναι η πιο ιερή και άγια ημέρα της ζωής μας, και πραγματικά για μας η πρώτη ημέρα, τότε που άρχιζε να ανατέλλη για μας ο αληθινός ήλιος. Κι όταν ύστερα δίνει την εικόνα του Ωριγένη ως διδασκάλου, λέγει ότι έβαζε όλη του την τέχνη και επιμέλεια κι έτσι τους εκπαίδευσε και τους μόρφωσε. Αυτά είναι λόγια ευγνωμοσύνης ενός μαθητή κι ένα δίκαιο εγκώμιο σ’ έναν αληθινό διδάσκαλο. Κι έχουν, αλήθεια, πολλή σημασία για τον καιρό μας.

Επίσκοπος Νεοκαισαρείας

Ο άγιος Γρηγόριος, όταν γύρισε στην πατρίδα του, ύστερ’ από λίγον καιρό, χωρίς να το θέλη κι αφού προσπάθησε να το αποφύγη, εξελέγη και χειροτονήθηκε επίσκοπος Νεοκαισαρείας. Στο διωγμό, που ο αυτοκράτορας Δέκιος στα 250 ξεσήκωσε εναντίον της Εκκλησίας, ο άγιος Γρηγόριος μαζί με το ποίμνιο του έφυγε στις ερημιές και τα δάση και κατώρθωσε να σωθή μαζί με τους χριστιανούς. Ο άγιος Γρηγόριος ο θαυματουργός σ’ όλη του τη ζωή μελετούσε τη θεία Γραφή και προσευχότανε. Έτσι, του έγραφε σε μια του επιστολή ο Ωριγένης «Να μεταχειριστής το χάρισμα, που σου έδωκε ο Θεός, υπερασπίζοντας την πίστη του Χριστού και να μη χωρίζης ποτέ τη μελέτη σου από την προσευχή».

Ο δεύτερος Μωϋσής

Ο άγιος Γρηγόριος ο θαυματουργός είναι ο Άγιος της οικογένειας του Μεγάλου Βασιλείου. Με πολύ σεβασμό γράφει ο άγιος Βασίλειος ότι από τη γιαγιά του Μακρίνα, μαθήτρια του αγίου Γρηγορίου, διδάχθηκε όλη η οικογένεια «τα του μακαριωτάτου Γρηγορίου ρήματα». Ο αδελφός του Μεγάλου Βασιλείου, άγιος Γρηγόριος ο επίσκοπος Νύσσης, έγραψε το βίο του αγίου Γρηγορίου του θαυματουργού, που όταν πήγε στην Νεοκαισάρεια επίσκοπος βρήκε μόνο 17 χριστιανούς, κι όταν πέθανε αφήκε μόνο 17 ειδωλολάτρες. Ο Μέγας Βασίλειος πάλι γράφει ότι, για τα πολλά πνευματικά χαρίσματα και θαύματα του αγίου Γρηγορίου του θαυματουργού, και οι εχθροί της Εκκλησίας τον ωνόμαζαν δεύτερο Μωϋσή· «δεύτερος Μωϋσής παρ’ αυτών των εχθρών της αληθείας προσηγορεύετο».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.