Άγιος Γεράσιμος Κεφαλονιάς: Ο Άγιος Γεράσιμος, σύμφωνα με τη παράδοση, γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας το 1506, πενήντα τέσσερα χρόνια μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Ο πατέρας του Δημήτριος ανήκε στη βυζαντινή αριστοκρατία, στη μεγάλη οικογένεια των Νοταράδων, που ήταν συγγενείς εκ μητρός με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, τον τελευταίο Αυτοκράτορα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Το βαφτιστικό όνομα του Άγιου Γεράσιμου ήταν Γεώργιος. Ο Άγιος Γεράσιμος μεγάλωσε και μορφώθηκε όπως όλα τα αρχοντόπουλα της εποχής.

Στα 20 του χρόνια αποφάσισε να πάει στη Ζάκυνθο που ήταν ένα σημαντικό κέντρο των γραμμάτων της εποχής, καθώς λόγω των Ενετών υπήρχε εκεί ένας αναγεννησιακός αέρας σε αντίθεση με την υπόλοιπη τουρκοκρατούμενη Ελλάδα. Εκεί έμεινε τρία χρόνια και κατόπιν περιόδευσε σε μοναστήρια της Ελλάδας και του Βυζαντίου, θέλοντας να γνωρίσει τα προσκυνήματα στα σημαντικότερα πνευματικά θρησκευτικά κέντρα της εποχής του.

Διαμένει πέντε χρόνια στο Άγιον Όρος. Στους Αγίους Τόπους διαμένει από το 1537 ως το 1548, όπου χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό με το όνομα Γεράσιμος προς τιμήν του αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτου. Ταξιδεύει στην Κρήτη όπου παραμένει για δυό χρόνια και κατόπιν για πέντε χρόνια στην Ζάκυνθο.

Στη Ζάκυνθο ο Άγιος Γεράσιμος ασκήτεψε σε μια σπηλιά στον Άγιο Νικόλα Γερακαρίου, όπου μέχρι σήμερα οι Ζακυνθινοί την ονομάζουν του Αγίου Γερασίμου. Την ίδια εποχή αυτή έχει γεννηθεί στη Ζάκυνθο ο Άγιος Διονύσιος και κάποια παράδοση θέλει να τον έχει βαφτίσει ο Άγιος Γεράσιμος. Πάντως το σίγουρο είναι ότι ο Άγιος Διονύσιος επηρεάστηκε από την προσωπικότητα του Άγιου Γεράσιμου που ήταν ήδη πολύ γνωστός στο νησί.

Στην Κεφαλονιά

Ο Άγιος Γεράσιμος αποφασίζει να πάει στη Κεφαλονιά. Ασκητεύει πάλι σε σπήλαιο κοντά στο Αργοστόλι. Στο σπήλαιο έμεινε για 5 χρόνια και 11 μήνες οπότε αποφασίζει να εγκατασταθεί στη περιοχή των Ομαλών στους πρόποδες του Αίνου και να ιδρύσει ένα μοναστήρι. Εκεί αρχίζουν να συρρέουν οι πιστοί για να ακούσουν τη διδασκαλία του. Ο Άγιος πλάι σ’ ένα ερημοκλήσι της Παναγιάς ιδρύει μοναστήρι με το όνομα Νέα Ιερουσαλήμ. Από τότε η φήμη του εξαπλώνεται σε όλο το χριστιανικό κόσμο Ο Άγιος Γεράσιμος πέθανε την 15η Αυγούστου του 1579.

Επειδή την ημέρα αυτή γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, η γιορτή του Άγιου Γεράσιμου είναι ακριβώς την επόμενη μέρα. Η ανακήρυξη της αγιότητας του Αγίου Γεράσιμου έγινε το 1622. Το σκήνος του Άγιου Γεράσιμου έμεινε ως εκ θαύματος ανέπαφο και προσκυνάται στις μέρες μας στο μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου. Είναι ένα από τα τρία άφθορα λείψανα στο Ιόνιο, του Άγιου Σπυρίδωνα, του Αγίου Γερασίμου και του Αγίου Διονυσίου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.