Ανακομιδή Ιερών λειψάνων του Οσίου Γερασίμου του Νέου Ασκητή εν Κεφαλληνία, του Πελοποννήσιου. Ο Όσιος Γεράσιμος, γεννήθηκε το 1509 μ.Χ. στα Τρίκαλα της Κορινθίας. Καταγόταν από την επίσημη οικογένεια των Νοταράδων και ήταν γιος του Δημητρίου και της Καλής.

Από μικρός έλαβε χριστιανική και αρχοντική ανατροφή και διακρινόταν στο σχολείο για την ευστροφία και την ευφυΐα του μυαλού του. Ευγενική ψυχή ο Άγιος Γεράσιμος, συμπαθούσε τους φτωχούς συμμαθητές του και τους βοηθούσε με κάθε τρόπο.

Όταν έφτασε σε ώριμη ηλικία, περιηγήθηκε διάφορα μέρη, όπως την Ζάκυνθο, την Κωνσταντινούπολη και τα γύρω απ’ αύτη, το Άγιον Όρος, διάφορες Μονές της Ανατολής για να μείνει στην Ιερουσαλήμ. Εκεί υπηρέτησε σαν νεωκόρος για ένα χρόνο στον Ναό της Αναστάσεως και χειροτονήθηκε Διάκονος και αργότερα Πρεσβύτερος, από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Γερμανό. Κατόπιν έφυγε και από ‘κει και κατέληξε στην τοποθεσία Ομαλά της Κεφαλονιάς, όπου έκτισε γυναικείο Μοναστήρι και το ονόμασε Νέα Ιερουσαλήμ.

Στη Μονή αυτή λοιπόν, αφού έζησε ασκητικά και ανέπτυξε μεγάλες αρετές, βοηθώντας πνευματικά και υλικά τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, απεβίωσε ειρηνικά στις 15 Αυγούστου του 1579 μ.Χ., σε ηλικία περίπου 70 ετών.

Η ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του έγινε το 1580-81 μ.Χ.

Άγιος Γεράσιμος Κεφαλληνίας – Ιερά Λείψανα
Το Λείψανο του Αγίου βρίσκεται αδιάφθορο στην ομώνυμη Μονή Ομαλών Κεφαλληνίας.

Εορτάζει στις 20 Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Απολυτίκιον Αγίου Γερασίμου
Ἦχος α’. Αὐτόμελον.

Τῶν Ὀρθοδόξων προστάτην καὶ ἐν σώματι ἄγγελον, καὶ θαυματουργὸν θεοφόρον νεοφανέντα ἡμῖν, ἐπαινέσωμεν πιστοὶ θεῖον Γεράσιμον· ὅτι ἀξίως παρὰ Θεοῦ ἀπείληφεν, ἰαμάτων τὴν ἀέναον χάριν· ῥώννυσι τοὺς νοσοῦντας, δαιμονῶντας ἰᾶται· διὸ καὶ τοῖς τιμῶσιν αὐτόν, βρύει ἰάματα.

Με εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη εορτάζει αύριο, 20 Οκτωβρίου, η Κεφαλονιά, τον προστάτη της Άγιο Γεράσιμο.

Τόσο ο πανηγυρικός Εσπερινός (απόψε), όσο και η Θεία Λειτουργία θα μεταδοθεί ζωντανά από το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE, το οποίο θα καλύψει τις εορταστικές εκδηλώσεις με γνώμονα την στήριξη του τοπικού πολιτισμού και την ανάγκη δημιουργίας δεσμών – σχέσεων των Επτανησίων, που η σύγχρονη τεχνολογία του παρέχει τη δυνατότητα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, όλοι οι Κεφαλλονίτες, Θιακοί, Επτανήσιοι και απανταχού Έλληνες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις εορταστικές εκδηλώσεις μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω του ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.